Hackamore
Igår testade jag någonting nytt på Tsunami, vi red på ett hackamore.
Vad är ett hackamore?
Hackamore är ett bettlöst och skarpt alternativ som främst används vid hoppning på hästar som inte trivs eller kan ridas på bett. Hackamore ser ungefär ut som nederdelen av en grimma, en mjuk platta (ofta av läder eller nylon, fodrat med "teddy" eller fårskinn) som verkar på nosryggen, två skänklar i metall som ger hävstångseffekt på sidorna och en kindkedja under käken. Desto längre skänklar desto skarpare inverkan. Det är viktigt att hackamooret inte placeras för långt ner, längre ned blir nosbenent tunnare och hackamoret ska absolut inte placeras nedanför nosbenet. På ponnyhopptävlingar får endast hackamore med korta skänklar (ponnyhackamore) användas. På hästtävlingar får hackamore användas i hoppning, i fälttävlans hopprov och i fälttävlans terrängprov. *
Hackamore används vanligtvis på hästar som har problem med att ha bett i munnen eller kanske har varit hos tandläkaren etc. Det kan även användas växelvis så att inte hästen ska bli okänslig för bettet etc. Jag vet själv många som använder hackamore på uteritter osv, när hästen tar det lugnt för att den ska få vila munnen.
Tsunami har vi valt att testa hackamore på då hon är väldigt tjafsig i munnen och inte accepterar bettet. Visserligen accepterar hon det mer och mer i dressyren, men tjafsar ofta mot hindren. Med hackamoret får hon mer frihet och kan fokusera mer på hindren. I teorin i varje fall.
Igår skrittade jag bara av henne på hackamore för att se hur hon reagerade. Man bör inte bara sätta på ett "hack" utan att hästen fått n viss invänjningstid då det är andra hjälper än ett vanligt bett. T.ex. fungerar inte ett ledande tygeltag på hack, och det gäller att hästen och ryttaren lär sig nyanserna i ridningen. Jag travade även några steg och blev positivt överraskad utav hur väl Tsunami förstod det nya tränset.
* Källa, wikipedia