Tedträning

Jag är sååå trött nu, att jag orkar knappt skriva det här inlägget.. Vi hade friidrott idag i skolan, sen blev det Tedträning och sen grillade vi.. så nu är jag mätt och belåten!
På träningen så började vi värma upp som vanligt, med en volt i varje hörn, men den här gången skulle vi ta en halvhalt innan varje volt. Ted förklarade länge om varför halvhalter och rörelser i samling är så viktiga.
Vi gick igenom alla olika typer av samling: öppna, skänkelvikning, sluta, förvänd sluta, bakdelsvändning och framdelsvändning.
När han hade pratat klart om det, fick vi rida igen de halvhalterna innan volterna, och samma i galopp.
Sedan fick vi galoppera igenom en smal "port", hästen skulle vara spikrak och bara tänka framåt. Det gjorde Lesi gubben, bra:) Efter några gånger vi hade galopperat igenom, fick vi rida som så att de sista två takter (språng) skulle vi stå i lätt sits och sätta handen precis framför manken. (Fan kommer inte ihåg vad det hette det specifika stället! men hoppas ni förstår..) Vi skulle absolut inte släppa kontakten.
Vi red den övningen på hinder sen, och på de banorna vi red. Ted säger att 9 av 10 tränare i Sverige säger att man ska ta fram handen framför hindret (alltså släppa kontakten) men han är stenhård på att det absolut inte ska vara så! Aldrig, aldrig tappa kontakten. Man får lov att lätta kontakten, men inte släppa. Att bli klar i handen var dagens träning.


Han använde sig av Lesino för att visa vad som händer när vi före hindret sitter emot rörelsen, istället för att antingen sitta i lätt sits, eller böja sig lite framåt. När man sitter korrekt kan hästen sätta under sig och använda alla sina krafter för att explodera upp, men om man sitter ner och bakåtlutad, så sänker hästen ryggen och hoppar flakt och långt istället.
De var en riktigt intressant lektion, men han brukar faktiskt ha väldigt spännande och "revolutionära" träningar, tycker jag!


Tillslut hoppade jag en bana på 11 hinder ca, höjden var 120cm. Måste faktiskt säga att det var den bästa banan jag har ridit på honom, på lääänge! Han hoppade så himla fint och med en sån vilja! Han stannade på en oxer, just för att jag red honom lång och släppte handen, istället för att få ihop honom och bli klar i handen.
När jag var klar, så sa han bara lite kort att jag skulle bara tänka på att inte få honom att bli lång, men när jag rider rätt så får han ett helt annat språngkurva. Och det är ju så sant. Lesino har inte världens finaste teknik, men han jobbar väldigt mycket med ryggen!.
Jag är super duper nöjd med träningen, Lesi har inte känts så bra på länge. Puss till honom! <3
Gubben i debuten i CNC*, hinder nr 3.

Äntligen

Äntligen hoppträning för Ted idag! Och denna gång är det Lesi som får följa med :)
Ska bli spännande att se hur mycket han höjer den här gången.. sist höjde han upp till 150cm för min syster!
Bilderna är från när Lesino flyttade till Sverige, augusti '09.
Så vi hörs senare!

Dagens ridpass

Som jag skrev i ett inlägg förut var jag riktigt taggad att rida Lesi med det nya bettet, för att känna om det blev nån skillnad?
Är det verkligen så att sprenger bett är kan göra en stor skillnad?..Mitt svar är: tydligen ja! wow så bra det blev!
Han var lite stel i början, men det var nog pga av 2dagars vila. Jag jobbade igenom honom ordentligt och tillslut släppte det..ojojoj vad fin han blev då! Stadig i alla gångarter, bra framåtbjudning, lydig och mjuk!
Så himla kul!!!!

Gammal bild, från sommaren 2010, praktik hos familjen Dahlstedt!

Onsdag ska jag träna vanlig dressyr för Caroline, sen sover hon över hos oss, och på torsdagen ska vi rida programm hos Cissi, som har dressyrstaket och bokstäver.
Det är så himla nyttigt för mig&Lesi att rida programmridning!
Kommer att rida Lätt Klass 2007 och CIC*/CCI* (A) programmen.. I båda programmen är det förvändgalopp..yey-.-"

På Ior kommer jag att rida Debutant Klass 2010 och Lätt Klass 2011.


Ior-Humlamadens

Under de senaste 5 veckorna har jag hunnit tävla en del..har kvalat färdigt till enstjärnigt och startat CNC*!
Tänkte då berätta om Humlamaden!
Tävlingen var arrangerad hos Staffan Lidbeck, det var deras alldeles första tävling! Det var två soliga och blåsiga dagar, jätte fina terräng hinder!
Lördagen red jag Ior i 90-klassen (hans andra fälttävling hela sitt liv).
Dressyren gick bra, han var lite spänd och skrek efter Wilma, men vi fick ihop ändå 47-48 straff, vilket är omkring 67-68%.
Hoppningen fick ett ner, men guud han glömde verkligen ta upp bak tassarna! Så resten av banan red jag med lite mer tryck och då tog han i lite mer.. :/
Terrängen: Jag tyckte inte att banan var speciellt svår, men det var mycket starka färger och dekorationer! Morot-hindret t.ex, den var ju chock orange! Jag var nästan säker att han skulle stanna där, men det gjorde han inte!;)
Det blev iaf två stopp, det ena på en stock kombination, det var inget konstig kombination, han bara ville inte, och tog tag i bettet och drog till väster..hinner inte korrigera honom när han gör sådär, och sen så tar han inte mina hjälper för den delen!
Men resten flöt på, vi skulle till det näst sista hindret och då skulle vi hoppa över en stock från en äng till en annan.Precis framför mitt hinder stog 5 ungar och mamma och pappa, när jag är kanske 30 m från hindret. Då börjar gapa och skrika som en idiot för att få de att flytta sig, sen så reagerade funktionärerna och började vissla! Ungarna fick panik och visste inte vilket håll de skulle ta! (eftersom precis breve hade de ett hinder man skulle hoppa för att komma i i det fältet jag var i) tillslut så springer de undan, och detta när jag kanske har 10m till hindret.. Usch jag fick hjärtklappning!
Sista hindret var täckt av äpplen och han stannade där, han var lite chockad när han så många äpplen överallt! haha En tjej kom fram till mig och tyckte att om inte familjen stod framför näst sista hindret, så trodde hon att Ior hade hoppat äppel-hindret.. Men det är inte jag säker på haha!
Vad tycker ni? :)

Buongiorno!

Godmorgon!

Idag blir det en ganska slapp dag för min del! Jag ska packa upp alla mina och hästarnas grejer - inte kul, men behövs göra.
Sen ska jag rida Lesino på det Sprenger bett jag fick låna från Bengst hästsport. Hon i affären verkade väldigt kunnig och trodde att det här bettet skulle hjälpa Lesi att ta mer stöd på bettet och bli stadigare i formen.
Såhär ser det ut, tror att den heter Sprenger "Dynamic RS".

Sprenger bett är ju inte precis billiga, så det är verkligen super bra att man får låna bettet för att känna om det verkligen ger skillnad. Ser verkligen fram emot dagens ridpass!
Jag fick låna även ett bett som jag skulle tänka mig rida Ior på i terrängen, då han blir lite stark och skiter i mig..
Det ska vara liiite lite hävstång effekt med det här.. Alla mina tränare har sagt att inte betsla upp honom, han måste bara träna-träna och bli lydigare!
Har någon av er erfarenhet av någon av dessa bett?

I'm back!

Heeeejjj allesammans!
Är äntligen framme, home sweet home<3
Min praktiktid är nu över, jag har haft 5 jobbiga, underbara veckor hos Piia, Fredde och Janne!
Mycket har hänt i dessa 5 veckor, ska försöka skriva om det som har varit mest spännande och roligt!
Borta bra, men hemma bäst!<3

Trasigt internet

Mitt internet har ju slutat fungera, därav den ännu mer nedsatta uppdateringen. Jag har just nu snott Ericas dator och hinner bara slänga in detta snabba inlägg. Kommer kanske mer senare!

Gästinlägg!


Hallojsan!

Kom just ut ur duschen och blev beordrad att skriva ett litet inlägg om dagen.

Kl. 7.30 imorse kom Fanny (som vanligt) in och väckte mig. Fem minuter senare drog hon iväg till stallet för att mocka åt Jens hästar, mohaha! Under tiden hörde jag av mig till min underbara vän Stina och extrakollade att hon verkligen skulle följa med till tävlingen, hade nämligen aldrig klarat mig utan henne!

Kl. 9.20 började Fanny knoppa Mexx (hon är mýcket duktigare än vad jag är, TROTS att jag har hästskötarexamen...) och jag packade transport och smorde det sista på stövlar och träns.

Kl. 10.10 lastade vi på Mexx och jag styrde Greta (min lilla bil) mot E18 och Arboga. Kanske bör tilläggas att jag endast kört längre sträckor med transport 2 gånger innan, och då har mamma alltid varit med. Alltså var jag mer nervös för att själv köra transporten än att tävla.

Kl. 11.00 FRAMME! Jag lyckades! Lyckan är total!

Kl. 11.30 Dags för uppsittning och framridning. Precis som hemma börjar jag alltid framridningen med renodling av hjälperna. Det innebär att när jag lägger till benen ska hästen gå framåt, gärna lite kvickt i trav. När jag drar i tyglarna ska den stanna och när jag vill svänga ska den svänga. Slutligen gör jag alltid stora framdelsvändningar och flyttar undan bakdelen för innerskänkeln för att hästen ska aktivera bakbenen och bli mer lyhörd på mina hjälper. När det här känns bra är det dags för trav. Idag precis som alla andra dagar inledde jag travarbetet med långa diagonaler skänkelvikningar för att mjuka upp sidorna. Efterhand är det dags för galopparbetet där jag alltid lägger in den förvända galoppen redan i uppvärmningen eftersom det är en lösgörande rörelse. Skrittpaus och därefter checkar jag av delarna ur programmet.

Dagens program var en Medelsvår C2. I det ingår inridning i galopp och halt, öppnor och slutor längs långsidorna, bakdelsvändningar, förvänd galopp och enkla byten. Allt det här kollar jag av på framridningen, dock bara två tre gånger för att inte göra Mexx trött. Mexx är för övrigt ganska svår att rida fram. Jag vill gärna ha henne lite på hugget (vilket hon alltid blir när jag kommer in på banan ändå) utan att hon blir för spänd. Om hon blir för spänd drar hon gärna iväg i galopp någonstans i travdelen. Men om jag rider fram henne för länge blir hon trött och seg och tappar sitt tryck och därmed sin samling, utan samling i medelsvåra klasser kommer man inte långt...

Kl. 12.13 Dags för start! Hade blivit förvarnad om att det var väldigt blött inne i ridhuset då arrangörerna råkat övervattna kvällen innan. När jag och Mexx var inne tyckte jag att det hade torkat upp riktigt bra, dock var det väldigt tungt vilket gjorde att jag aldrig fick igång Mexx i travökningarna. Mellantrav och ökad trav brukar annars vara vårat paradnummer där vi plockar 7:or och 8:or, inte 6:or som idag. För övrigt flöt det på helt okej, Mexx var spänd efter att ett gäng ungar klampat in på läktaren och drog iväg någon gång annars skötte hon sig fint.

Resultat: 65.5 % och en delad tredje plats med kompisen Linda och hennes skolhäst Dexter!
Tillsammans lyckades även jag och mina lagkamrater knipa första platsen i den här omgången av divison I! Så nu laddar vi inför sista omgången som går 29 maj. Vinner vi där vinner vi hela tävlingen!
Nu ska jag och Fanny kolla på film, myspys.

Take Care / Erica




Msv C:2

Är på tävling med Erica och Mexx, de rider msv c:2.

I torsdags debuterade de ju Msv B:2 på 65,8 % och knep en tredjeplats. Inte illa för att vara fjärde gången någonsin hon tävlat dressyr! Min syster ör ju helt enkelt ingen hoppryttare då... ;)

Vi håller alla tummar och tår för att Mexx ska hålla sig på mattan och inte lägga in några byten, bakutsparkar eller bocksprång, vilket man alltid får räkna med när det gäller den hästen. Hon är lite hopplös.. Haha





Erica och Mexx på sin tävlingsdebut. Vinst msv C:1 och delad fjärdeplats msv C:2


Crescendo!

Crescendo for Fame, är född!

Hingstföl född 5/5 ca kl. 22.45.
e. Cardento Vdl
ue. Eighty Eight Keys xx

Brun utan tecken, blir troligtvis skimmel - lovely! :)


Internet dog..

När jag skulle in och uppdatera er igår så hade mitt internet gått i sönder! :O Så nu måste jaqg försöka ta mig in till Västerås och skaffa ett nytt simkort, då kortläsaren inte längre kunde läsa det längre. Surt!

Har nu lånat Ericas internet, men kommer inte alls kunna uppdatera hur mkt som helst, även om min uppdatering redan suger ;)


1 år!!!

Idag har jag haft min söta lilla Tsunami i exakt ett år!


första gången jag såg Tuss


Första ridturen, blev först efter jag slutat skolan


Löshoppade henne, och om hon kan hoppa!


Tog ner henne till skolan, och hon är lika muppig som jag ^^


Fick veta att hon kunde busa, även med ryttare på ryggen


Vi bytte stall, först till Lyngåkra, sen till Fjellare


Vi började få koll på hoppningen


Och dressyren


Vi har gjort tävlingsdebut i både 90 och 1m!


Just nu tränar vi för Jens Fredricson några dagar i veckan, och lever i nuet. Vi har aktiverat Cardentobakbenen och hoppningen är på väg. Feels good! :)

Tävlingar

Hela dagen har jag varit i stallet, ridit Vilja, Tsunami och Cosma. Efter det tävlade Erica med Mexx och sen åkte vi vidare till Surahammar där hon tävlade Vilda. Hur fullt upp låter inte det?

Fortsätter berätta i ett inlägg snart! :)

Prioriteringar

Som ni säkert har märkt är bloggen inte det viktigaste för mig, speciellt inte nu när jag har apu från 06.30 - 17.00 varje dag. Därför får ni stå ut med den nedsatta uppdateringen.

Hittills idag har jag utöver stalltjänst etc ridit två hästar, Tsunami och Cosma. Tsunami fick hoppa lite för Jens. Vi hoppar ingenting högt, absolut inte. Tvärtom nästan. För hon måste kunna jobba bra över de små hindren innan vi tar tag i de större jobben. Jens vill även att vi ska gå långsamt fram med henne för att inte knäcka henne.

Vi hoppade lite bana och jag fick verkligen tänka på att rida fram henne direkt i landningarna. Så de första tre stegen efter hindret drev jag henne framåt utan att röra munnen alls. Först efter det kunde jag räta på mig och ta tag i bakbenen jag drivit fram. Det kändes verkligen bra på slutet.

Efter Tsunami blev det Cosma, Jens nya sto. Jag fick hobba henne mycket i skolor för att lossa igenom henne, men hon lossnade jättefint tillslut. Jag kan ju säga att jag inte riktigt trivs med den hästen, vi klickar bara inte riktigt. Men kanske vi kommer göra det efter att veckan är slut, då jag kommer hålla igång henne tills Jens återvänder till Strömsholm på måndag.

Snart ska jag iväg till stallet igen, om jag hittar mina pengar ska jag även iväg och köpa latex och hovolja till Tsunami innan jag rider Vilja. Hon ska ju börja sättas igång så smått och jag kommer rida henne ca 30 min per dag resten utav veckan i skritt och trav.


Latex till Tsunamis bett


Hovolja till hennes något sköra hovar


Wihoooo! :D

Vad har jag gjort idag? Eller vad har ni gjort?

Jag började ju morgonen med träning för Jens med Tsunami. Han red på Cosma, stoet som kom förra veckan och Isabel red sin häst Råttan. Det blev för vår del markarbete på Österängarna, och Jens testade att hoppa lite diken, upp- och nerhopp för att se hur Cosma reagerade på det. Hon tyckte det var lite knepigt, men Jens behövde bara jobba med henne ett litet tag innan det släppte. Oj, vad bra han är!

Tsunami lossnade jättefint idag, både jag och Jens var jättenöjda. Hon tog för sig med bakbenen och jobbade på väldigt bra med ryggen och i en trevlig form med bakbenen inunder sig. Imorgon blir det hoppning på bankbanan.

Sen red jag Freemantle, Jens unghäst på ca 175 i mkh. Haha, han var så sjukt pigg, speciellt när jag började rida ute. Haha, han bara hoppade omkring, så vi fick flytta in i gula ridhuset. Väl där fick vi jobba ett bra tag, men sen kom han till sin rätt och blev rund i formen. Jättehärlig häst som jag hoppas få rida mycket mer när jag är här :)

Vilja stod på tur och efter gårdagens hältudredning kunde vi konstatera att hon även var ren under ryttare och därmed ska börja sättas igång. Så jag red ut tillsammans med Erica på Silence, Vilja var helt överlycklig. Hon har längtat efter det där, det märktes!

resten av dagen har vi kollat på JEnsträningar, sjukt intressant! :)


Ska iväg och rida!

Hade inget intertnet igår, därav den uteblivna uppdateringen. Ska iväg till stallet och rida nu, men uppdaterar sen :)

Grooming Bags

Jag har fått lite dille på grooming bags, tycker de är riktigt praktiska! Det är alltså som en ryktlåda i väskformat, väldigt praktiskt att ha med sig. Hittade lite roliga varianter som skiljde sig ur mängden! :)

Lami-Cell Snow Leopard Small Stable Tote

Lamicell


Classic Equine


Lamicell


-

Camouflage Print Groomers Caddy

Haha, tyckte de var lite roliga, så ska fortsätta leta runt lite nu ^^

Today I don't feel like doing anything!

Men det har jag gjort! Jag var inte hemma förän efter halv ett inatt, sen upp vid sju för för att mocka och fixa. Sen red jag ut på Tsunami, vi klättrade en hel del och red slalom över nedfallna träd och runt levande träd, riktigt bra träning! Då måste hon ha koll på benen och forma sig efter mig, annars går vi omkull eller snubblar in i ett träd.

Alla som har möjlighet borde rida sina hästar ute i blåbärsris osv! Det är också jättebra, hästarna måste fokusera på var de sätter ner hovarna och får då mer kroppskontroll. Om det även är kuperad terräng så aktiverar de ryggen ännu bättre! :)

Sen åkte vi iväg till Stora Ekeby där Erica jobbar som ridlärare och hjälpte hennes elever som tävlade i majpokalen, en årlig hopptävling de har, riktigt roligt! :)

När vi kom tillbaka till Strömman var det upp på nästa häst, jag red Kenos King of Duchman och Erica red Silence, riktigt mysig! :) Dock var Kingen typ 175 hög eller ngt? :O Jag kände mig jätteliten, men han var iaf väldigt känslig för hjälperna och gick riktigt bra tillslut.

Sen var det Världscupfinalen i hoppning! Vann gjorde Christian Ahlmann. Dock hejade jag på Marco Kutcher då han inte vunnit i dessa stora sammanhang förut, men Christian red väl och gjorde sig förtjänt utav sin seger, grattis! :)


Christian Ahlmann

Efter det blev det stallet igen, mocka och fixa allt till Tsunami, vallade även upp kanterna i hennes box då hon fått liggsår. Hon fick massa nytt spån och en ordentlig rykt innan jag gick vidare till vita stallet och tog emot Jens häst Freemantle, f. 06 ca. 180 hög. haha! Urmysig liten häst :)

Kvällen avslutades med kebab och Jurassic Park, och nu blire duschen för att sen kunna sova. GÖTT! :D


Alltid härligt att se en klassiker såhär på kvällskvisten :)

Imorgon ska jag förbereda massa bildbomber till er! ^^


Sorry

Sorry för dålig uppdatering! Men igår var det stor kalas och så idag med.
Har försökt blogga med Ipad och Iphone, men jag kan bara skriva i rubrikerna, inte själva texten?? Är det någon som vet hur man gör? Ni ska veta att jag är teknisk inkompetent -.-"
Men om det här med Ipad eller Iphone inte funkar så kan jag inte blogga för de nästa 4 veckorna! :O

RSS 2.0