Främre korsbandsoperation

Varning för mycket text..!

Eftersom att en stor del utav det jag kommer skriva handlar om min korsbandsoperation tänkte jag här ge er dagen jag längtat efter med skräckblandad förtjusning i 14 månader och tre dagar - min operationsdag! Att endel kommer hit för att läsa, och själva förbereda sig inför en korsbandsoperation, gör behovet att skriva ned detta ännu större!

Torsdagen den 17 november, klockan 8.30 skulle jag vara på narkosavdelningen, operation gul väst. Förberedningarna bestod utav dusch i Decutan, både hår och kropp, två "tvättomgångar" per gång, en gång kvällen innan och sedan på morgonen innan jag åkte. Från 24.00 kvällen innan var det fasta som gällde, allt jag drack innan operationen var lite vatten.

Strax efter klockan sju gick jag upp, duschade och klädde på mig. Rena kläder, och mjukisbyxor tillräckligt stora att kunna trä över kommande bandage och svullnad. Strax innan 08.00 satte vi oss i bilen, det tar bara ca 15-20 minuter till karlstads sjukhus hemifrån mig. Dock blev det lite sent pga ombyggnad ute vid parkeringen, så när jag kom till rätt avdelning fick jag gå före alla i kön och gå raka vägen till damen inne i receptionsrummet. Där fick jag mina första tabletter, 4 st olika smärtstillande samt Postafen som förebygger illamående från narkosen.

Efter det var det bara att byta om, jag fick behålla mina egna underkläder - tack och lov - men fick en stor sjukhusskjorta + ngn liknande grön snygg sak att ha över samt knästrumpor utan resår. Sen var det in och träffa min läkare, Fredrik Westman. Han förklarade lite, målade en fin pil på mitt ben. Fick även veta att chansen är stor att mitt korsband på det högra benet mest troligt också kommer att ryka. Fun! Tog här min sista starka smärtstillande tablett och gick till narkosen.

Därefter är det inte så mycket att berätta om just det, jag fick benet tvättat och droppet isatt (kul för någon med smärtstillande), fick direkt lite av narkosen för lugnande effekt. Kördes snabbt in i operationssalen, fick den sista narkosen. Sa gonatt till mamma och sen var jag borta. 9.37 somnade jag, ca. 12.30 vaknade jag igen.

Det kändes som om det gått en knapp sekund, men operationen hade tagit nästan två timmar! Jag halvsov i några timmar till, helt ute. Kommer ihåg att jag fick smärtstillande (morfin) och varma filtar för att jag frös så. De filtarna var underbara, tagna direkt från ett värmeskåp! Någon gång kom även Fredrik ut och sa att allt hade gått jättebra! Inga brosk eller meniskskador och ett spänstig men bra nytt korsband. Mycket mer kommer jag inte ihåg, haha!

Vid 15.00 vaknade jag till, då utflyttad till besöksavdelningen. Hade fått ett glas med äppeljuice och en macka och skulle bara gå på toa så skulle jag få gå. Det tog 2 h innan jag tog mig ur sängen, och när jag väl gjorde det spydde jag som en fontän. Uppenbarligen klarade jag inte narkosen särskilt bra. Men jag är envis, så gick på toa, satte mig i rullstolen och åkte hem!

Sov hela vägen hem, vaknade, spydde när jag klev ur bilen. Hade bäddat i kökssoffan (nära toan och på nedervåningen, mina rum är där uppe) och där sov jag sen. Sov från ca 18.00 (när jag kommit hem) och hela natten utan problem. Mamma väckte mig vid 10, så jag fick ta en till citodon och byta ispacket runt knät.

Men det är nog den bästa dagen i mitt liv - jag blev ju hel igen!

Och för alla er som ska göra operationen, men som är rädda eller etc, tänk inte på operationen. Jag höll mig sysselsatt till sista sekund, onsdag morgon körde jag upp och på kvällen hade jag hoppträning, en var det bara hem, duscha och sova. När det väl är över är man SÅ tacksam att man genomförde det, tro mig!

Tyskland i 7 dygn

Japp, som rubriken lyder, så var jag jag i Tyskland i en vecka, meningen var att jag skulle ha hela min praktik där, men det gick inte precis som jag hade tänkt.

Jag och Fanny hade fåttbidragen till utlandspraktiken i Californien, vi var super laddade till det, tills det började krångla.. Praktikvärden insåg, 2 veckor innan praktiken skulle börja, att hon inte hade någon boende för oss. Sedan tyckte hon att två stycken var för många, eftersom säsongen var över osv. Detta var alltså en ganska oseriös praktikvärd. Detta ledde till att vi fick lite smått panik för att hitta något bra praktik ställe, vi hade ca 10 dagar på oss.

Jag frågade en tränare som har hjälpt mig under tävling säsongen, om han kunde hitta något åt mig, så på fredagen kväll fick jag veta att jag skulle till Tyskland på måndagen därefter! Haha
Jag packade ihop mina grejer, och hästens grejer, Lesino hade nämligen fått lov att följa med till Fehmarn !
Vi skulle till Kai Ruder, en av de bästa fälttävlansryttare i världen just nu. Jag var helt lyrisk! Kunde knappt förstå det, hade så stora förväntningar..!

Mina uppgifter var att fodra morgonen i ena stallet (där Lesino stog), halma, ( man mockar inte där, man lägger bara på halm..) och resten var ridning för min del. Red minst 5 hästar om dagen, vilket är ju en dröm för många! Men..jag fick nästan aldrig någon hjälp, så det var inte så himla kul att rida 5 åringar varv efter varv, efter varv..
Dock var ju inte det som var problemet, jag trivdes inte där! Jag kände mig ensam hela tiden, vilket gjorde att jag inte gillade mitt jobb. Ingen där pratade engelska, förutom Kai, som aldrig var där, och en beridare som skulle flytta en vecka efter. Alla andra kunde ingen engelska!
Jag bodde på ett rum, som var mindre än en box! En madrass på golvet, ingen gaderob, så min resväska med kläder till 5 veckor och mat låg på marken. Ingen nattlampa, så antingen var ljuset på eller så var det dags att sova.. Ingen tv, internet..nothing!
Det hemska var komma hem, för att då visste jag att det enda jag skulle göra var äta och duscha, sen kunde jag inte göra annat en sova..och klockan var ju 19.30-20.00 då! Mamma ringde mig på kvällen och berättade om hästarna och allt, och jag fick en sån enorm hemlängtan! Jag och mamma har en väldigt speciell relation, så det var hemskt att höra hennes härliga röst i telefonen, och känna hur hela kroppen bara skrek "JAG VILL HEM!!".
Lesino hade det inte heller så bra. Han stod på box säkert 21 timmar per dag. Vilket han inte mår bra av, får gallor. Han är ju dessutom inte van vid att stå box så många timmar, han går ju ute hela dagarna hemma. Jag fick honom att gå i skritten ibland och någon gången kunde jag ha honom i en liten grus hage. Usch, jag ringde mamma och sa att om jag måste vara kvar, så ville jag att hon skulle hämta honom, för jag ville inte se honom där, det är inte bra för någon häst alls att stå på box så länge! Sedan fick de mat två gånger om dagen, kl. 08.00 och 17.00 - SÅ HIMLA FEEL!!!

Nej, så efter att jag ringde mamma ett x antal kvällar och hon inte kunde förstå vad jag sa eftersom jag storgrät så mycket, så hämtade hon mig på måndagen, alltså efter 7 dagar.
Det var ju inte ett hemskt ställe, de var ju trevliga mot mig, fick rida mycket osv..men det var så mycket som inte var bra, och det fick det hela att bli lite hemsk för mig!
Ofta tänker jag på att jag inte skulle ge upp så lätt, men jag pratade med min kusin som har varit med en liknande situatuon när hon var ung. Och hon sa att hennes dåliga erfarenhet var förmodligen orsaken till att hon inte valde att jobba med hästar. Jag kände det samma, jag hittade inget nöje att rida häst efter häst, så jag fick mig en tankeställare där..ska jag verkligen jobba med hästar? Jag är nöjd med mitt val ändå.


Lite kassa bilder nu!


Lesino i sin box!


TomTom, en jätte fin 8 åring med placeringar i 2* fälttävlan. Jag blev helt kär i denna häst, så fruktansvärt fin är han!


Smotje, en 5 åring, väldigt grön, men utvecklades för varje dag! Riktig trevlig häst.

Det här är Prince, hingsten som Kai rider på OS/VM. Tyvärr så skadade han sig efter Ribban (Malmö), där han kom 3ea. Han gick bara i skritten.


Sydney, en annan 5 åring, med placeringar i Lätt Klass fälttävlan. Rolig häst att hoppa, lite smått galen, men Kai tyckte att jag red honom bra.


Watch Me, 5 årigt sto som går 130 (!!) hoppning. En helt amazing gång, men lite för framtung för fälttävlan, därför kommer hon nog att bli hopphäst.


Griffindor, 8 årig valack, super duper fin, säkert 175-177 hög, men såå lättriden!! Det var så kul att leka runt med denna häst.


Tävlingsstallet!


Till höger-inackoderingstallet, rakt fram det stora ridhuset, till vänster det lilla ridhuset.


Paddocken


Terrängbanan


Till vänster tävlingsstallet, skrittmaskinen.


Stora ridhuset.


Lastbilen, rakt fram lilla ridhuset.


De två grushagarna de hade..


Hoppas det inte blev för mycekt uttråkande text! ;)

Dagens ridning

Igår kväll fick jag reda på att vi skulle rida program på ridningen. LA:1, hann kolla igenom det i morse innan jag red.. kanske inte den bästa förberedelsen, red fel då en gång, men tycker ändå det var bra med tanke på att jag aldrig har sett programmet förut! heh
Jag red skolhästen Chitroon, en liten fullblodsvalack som har startad 11 lopp och 106300kr i prispengar. Han rör sig väldigt fint, och är väldigt trevlig att rida.
Idag var han lite stel i vänster sida, hann tyvärr inte rida igenom honom som jag hade velat. Han slängde upp huvudet nån gång när han tyckte det var lite jobbigt, men han gjorde en fin skänkelvikning, en mycket fin ökning och bra förvänd galopp, och 10m volten i galopp var det inget fel på, så jag är nöjd!
Vi får veta resultatet nästa gång, dock vet jag inte om läraren bedömde oss med procent eller lite mer generellt. Återstå att se :)





Kom hem vid 16.30 och gick direkt till stallet och gjorde i ordning Ior, jag och mamma hade bestämt att vi skulle ge oss ut med pannlampa och reflexer ;)
Vi skrittade en runda på 40 min och sedan red jag i 15-20 min i paddocken. Ior har vilat i 2 månader nu, så han har knappt några muskler kvar. Vi måste bygga upp allt från början, så min plan ser ut såhär:
  • Mycket, mycket skritt
  • Låg och lite djup i formen, han ska vara mjuk och rörlig i sidorna
  • Tempoväxlingar, dock inga stora krav än
  • Cavaletti
  • Tömkörning
Så här kommer det alltså att se ut för Ior ett tag.
Ior är en häst med stoora gångarter och har svårt att bära sig, så nu gäller det att bygga upp rätt muskler så att han kan hålla i framtiden.




Nu är det dags för mig att blogga lite..

Hej !
Har inte bloggat på läänge, så nu är det dags igen. Det har hänt lite saker under den här perioden vi var borta.


Vi har haft praktik i 5 veckor, det gick sådär för min del. Ska berätta allt om det i ett eget inlägg.

Ior har dragit på sig massa tråkiga grejer. Det kanske jag också ska ta i ett eget inlägg! haha


Ridhuset är på G, vilket är väldigt spännande, alltid lika kul att komma hem från skolan och se hur     mycket de har byggt! Dock vågar vi inte säga ett cirka datum till när det ska vara färdigt. Ska fixa lite bilder!

Gamle Lesino är förkyld just nu, han får slemlösande och vilar då. Men det passar rätt så bra med vila för hans del, så får vi komma igång igen när jullovet börjar, tänkte jag. 


Sista nyheten är att jag åker hem till Italien i morgon! (Så tyvärr blir det ingen uppdatering för min sida, fram till på måndag). Ska fira min bästa kompis födelsedag, hon blir 18, det är ju ganska stort. Plus att vi inte har träffats på ett halv år, så det är verkligen dags!


 

 

 

 

Nu ska jag lyssna lite mer på föreläsningen vi har just nu på lektione, vi pratar om fodringar och sjukdomar relaterade till fodringar. Intressanta grejer, tycker jag!


Just nu...

Sittter vi på föreläsning om foderrelaterade sjukdomar, i nuläget fång. Någonting ni är intresserde av att läsa om i en miniserie? Mer sådant jag får göra nu när jag inte har egna hästar att skriva om... ;)


Idealet hur hovbenet ska ligga


Vanlig ställning för fånghäst, speciellt om den råkat ut för följnde:


Hovbensrotation


Lite av vår lektion i nuläget, riktigt intressant!

Träns till Campari!

Nästa gång jag kommer till Hööks ska jag köpa ett träns till Campari. Hon måste ju ha ett eget om hon ska med mig till skolan till våren!

Jag känner inget behöv av att lägga mycket pengar på ett träns hon ska ha under inridningsperioden, bara det fyller sin funktion utan att vara stelt. Hon blir ju bara tre, född 2009, vi har fler år att köpa snyggare träns om vi väljer att behålla henne efter treårstestet.

Tränset har en remontnosgrimma och är utav märket Claridge House.



Älskar att man kan ställa om nosgrimman även på ovansidan, så att det hela tiden går att se till att nosgrimman ger rätt verkan!

77 dagar kvar till ridning...

Resten av klassen har ridning nere på Fjellare just nu, tror de flesta har programridning, LA:1. Själv har jag segat hela morgonen, kollat lite på Pretty Little Liars, och laddat upp inför dagen. Hade tänkt att ha ytterligare en sådan där överambitiös dag då jag faktiskt pluggar på min lediga tid.

Har ju glömt att berätta en sak! Jag har ridförbud tills den 17/2-2012, dvs, jag får inte rida förän om 77 dagar. Känns ganska tufft, men för 13 dagar sedan fick jag äntligen mitt knä opererat. Det innebär att jag har ett nytt främre korsband! :) Lyckan är total, eftersom att det har gått bra med operationen, jag springer redan runt utan kryckor och har inte överdrivet ont. Jag kommer även att kunna återgå till ett normalt liv lagom till studenten, springa runt och hoppa, dansa och leva livet utan att konstant behöva oroa mig för mitt knä. Det känns fantastiskt!

Så därför har inte jag så mycket aktuellt hästrelaterat på min front på ett tag, men ska se vad jag hittar i mitt lilla arkiv. Har ju faktiskt hunnit sitta in Campari & Nomi, debuterat 115 på Tsunami, varit på praktik, köpt en till häst och massa mer!

Tänkte även skriva min operationsberättelse, och ni kommer få följa min kamp om att ta mig tillbaka upp på hästryggen så snart som möjligt!

Miss ya honey!


Home again!

Hemma från stockholm, och har även avklarat måndagens lektioner.

Vi har haft en awesome helg, och bilder från Grand Prix hppningen och några från FEI WC Dressage kür kommer!

Just nu pillar jag på lite saker t designen, som är lite smått cray kommande veckan, but - you'll have to survive! Dock står nu först och främst lite plugg på schemat för oss båda, men inlägg kommer droppa in under kvällen! :)



En liten sneakpeak - kan ni gissa vad det är?


We are back!

For a while... ;)

Om ca 10 min sätter vi oss i bilen och drar till huvudstaden! Ses vi där? Blir en spännande helg, och fiiiina hästar under söndagen!

Som ni ser är en ny design på väg, men ni får nöja er med detta under helgen då bildredigeringsdatorn inte kommer med till SIHS, och Fanny är fortfarande grymt irriterad över detta glappet till headern etc. Men ny superdesign är på väg!


RSS 2.0