.

Dålig uppdatering igen, I know!
Men hästarna tar så mycket tid och vi har inte hunnit klä granen, julpynta, baka peppakakor osv osv.. Och det ska prioriteras!
I em ska jag träna dressyr för Caroline, det var jätte länge sen sist! Det kan hända att kamran följer med, isf kommer det lite bilder ikväll eller i morrn.

Big plans are being made!

Jaa ni, det är mycket på G för min del när det gäller hästar och tävling, eller rättare sagt, det kommer att hända mycket spännande när säsongen drar igång!
Är helt lyrisk, kan knappt fatta att allt detta kan verkligen hända inom en snar framtid..

 




Dagsrutiner

07.00 - 08.00 Någon gång mellan dessa klockslag morgonfodras hästarna i stallet. Alla utom Alice och Tsunami fodras med enbart havre. Tsunami frå betfor, lucern och mustang (helt havrefri kost) och Alice enbart lite betfor med mycket vatten.

08.00 Hösilage (stor mängd som räcker länge, så gott som fri tillgång till samtliga) och vatten körs ut till alla hagar.

08.15 Utsläpp

    - Vilja, halthagen
    - Campari & Nomy, nedre hagen
    - Carisma & Steppan (+Crescendo), lösdriften
    - Tsunami & Natalja, i backen
    - Richmich & Crescendo, i översta hagen - From senare i veckan när RM kommer tillbaka till gården.

Alice står på box.


08.25 Mockar alla boxar, blöter upp mat samt sopar. Stallet görs klart inför kvällen.


Lunchfodring runt 14.00
ca. 19.30 Lägger vi in kraftfoder till alla hästar, öppnar boxarna och extrakollar vattenhinkar.

19.40 Vilja, Carisma, Steppan &Crescendo in i box. När RM kommer hem tar han Crescendos box och Crescendo flyttar ut i lösdriften.

19.45 Mockar halthagen samt lösdriften. Lägger ut hösilage, samt kraftfoderkrubborna ställs ut. Vatten fylls på. Mockar till Alice, fyller på hösilage och vatten.

20.00 Tsunami går in i box, Natalja, Campari och Nomy ut i lösdriften.

20.10 Sopa, kvällen för hästarna




Vi fodrar bara hästarna tre ggr per dag, men de får alltid stora givor som räcker flertalet timmar. När backen fryser kommer det ut hösilagebalar i hagarna så de har fri tillgång under dagen.

Någonting ni undrar över? :)



099-20603

Kopierat rakt av från tidningenridsport, dock annan bild:

Rösta på Rolf-Göran - igen!

19 december 2011

Sverige  Steg ett är avklarat. Efter en halvhalt försvann tre av de elva nominerade. Nu är det åter dags att rösta på Rolf-Göran Bengtsson som är en av kvarvarande åtta kandidater till Jerringpriset 2011.

Det är svenska folket som bestämmer vem som får Jerringpriset. De röster som kvarvarande åtta kandidater fick i den första omgången står kvar men nu behövs säkert många fler för att Rolf-Göran ska nå ända fram och bli den första ryttare som får det anrika priset.

Rösta på Rolf-Göran via telefon 099-20603, via webben eller med vykort till

Radiosporten, Sveriges Radio, Oxenstiernsgatan 20, 105 10 Stockholm

Rösta via webb
Röstningen pågår ända fram till Idrottsgalan den 16 januari och du som röstade i den första omgången kan rösta på nytt.

Övriga nominerade är

Therese Alshammar, simning (VM-guld 50 m fritt, totalseger världscupen)
Handbollslandslaget, damer (EM-silver)
Marcus Hellner, skidor (VM-guld sprint)
Ida Ingemarsdotter/Charlotte Kalla, skidor (VM-guld lagsprint)
Helena Jansson, orientering (VM-guld medeldistans, totalseger världscupen)
Lag Anette Norberg, curling (VM-guld)
Daniel Sedin, ishockey (seger NHL:s poängliga, framröstad av spelarna som grundseriens bästa spelare)


Klick, klick!

Idag har mamma lovat mig att klicka hem en liten julklapp!



Så nu är det bara den blå kvar, så har jag till massa snygga outfits! Ska även se om jag kan köpa mig en vändbar schockemöhle jacka jag sett på bordrocks, supersnyggt till västen! :)

Dessa vore snygga att matcha västarna med:




Snö och knächeck!

Såklart har jag dragit på mig en superförkylning nu när jag är hemma på lov - tack Cri! Verkligen gullig julklapp det där... ;)


Dagen har annars gått till att pyssla i stallet på morgonen, svära lite över att vi har snö nu, hela 2cm!? Sen körde jag, helt själv med mammas underbara passat in till sjukgymnasten för att kolla upp mitt knä.

Sjukgymnasten är ny för mig, då jag aldrig behövt det hemma förut. Men idag åkte jag dit. Vi testade knät riktigt ordentligt, och frestade på mitt korsband. Det var tungt, men kändes inte alls i mitt nya korsband! Inte minsta sting utav smärta, lite öm såhär i efterhand, på kvällskvisten. Men han sa att mitt knä är superfräsht!! Han hade aldrig kunnat gissa att det bara är en månad sen operationen, hade han ingenting vetat hade han inte ens trott det var skadat. Så just nu är jag såhääääääär glad! :D På torsdag åker jag in för att cykla lite, blir skönt.

Efter det drog jag och Micke in till stan där vi mötte Caroline. Vi åt, pratade massor och köpte julklappar. Massa mys!

Sent hemma, då var det bara ut i stallet och ta in samt pussa på mina älsklingar igen. Nu sitter jag här inne och knappar i ordning lite inlägg inför morgondagen!

Hur går det för er? Känner ni någon julstress? Har ni alla klappar klara?



Höhö, jag i Fredags... ;)


Vet Check

Jag och mamma var tvungna att gå upp tidigt imorse för att vara hos Jonas Tornell kl 08.30, i Ängelholm.
Vi bokade redan i somras den här tiden för Lesino, det brukar vara mycket folk som kollar och behandlar hästar i den här perioden. Vi ville bara kolla om han var fräsch, eller om han behövde en behandling efter några intensiva månader.

Jonas frågade hur gammal Lesino var, och när jag sa att han blir 18 snart, så skojade han till det och sa att då behövde han inte kolla tillväxtzonerna..haha min lurviga lilla "ponny"!
Han böjde på de högre och nedre falangerna på alla fyra ben - ingen täcken på hälta!
Sedan longerade jag honom i korallen, där de har en hårdare underlag och yttre spåret ett mjukt. Även där inga tecken på problem! På det mjuka underlaget så fick Lesino till en sån jädra trav, wow! haha han kan när han vill! ;)

Jonas bedömning var att Lesino var otroligt fräsch för sin ålder, jätte mjuk i ryggen och det var bara att köra på. Härligt att höra det, nu börjar träningen för fälttävlanssäsongen 2012!

Jag ville passa på att hylla Jonas, han är så otroligt duktig i den han gör, och så är han så himla trevlig med alla, och behandlar alla kunder på samma sätt, vare sig du har med dig en häst som är värd miljoner, eller en skogsmulle.

Han passade på att berätta lite om Malin och Roffe, och lite sånt roligt!

 


Ärenden

Har varit hos vet med Lesino imorse, kom hem kl 10.30 och fixade stallet. Sen red jag Ior, som fick gå ett kortare pass i paddocken. Jag la fram lite bommar, upphöjda cavallet och två studs.
Han kändes super fin och mjuk idag med, och dessutom super lydig! Nu börjar det gå frammåt med grabben :D

Ska iväg och handla och hämta massa grejer åt mamma nu. Hörs senare.

Kungen och Hanna!

Här kommer en liten bildbomb på Kungen och hans nya ryttarinna Hanna. Han har det super där och jag kan inte vara mer nöjd än så här! Ska se om jag kan åka upp och pussa pålilla ponnyn under lovet, annars får det bli under våren. Finaste ponnyn i världen det där! :)




















Tjoho

Kom hem vid 11 tiden imorse, sen dess har jag bara varit i stallet.
Mockat, putsat alla mina träns och ridit ut på Lesino. Nu ska jag chilla en liten stund, sen ska jag nog städa lite och baka peppakakor med mamsen!

I morgon kl 07.00 bär det av till Jonas Tornell, med gamle Lesi, han ska kollas igenom. Han är ju trotsallt snart 18 år och har gått intensivt ett tag, så jag vill ha koll på hans ben.



Jag har verkligen bloggtorka just nu, hjälp mig och ge mig tips på vad ni vill läsa här!


Klantig?

Jaha, tänkte blogga som en liten tok nu när jag är hemma igen. Dock grusades planerna när jag insåg att jag glömt laddaren till Macen på skolan. Funderar nu på att köpa en ny, från blocket, men är en ganska onödig utgift. Men vi får se hru det blir med det!

Får jag inte tag på en laddare kommer inte uppdateringen vara överdrivet mirakulös på något sätt, vilket vore surt då Cristina drar till Italien över lovet. Så kan vi ju inte ha det! Sonm sagt, jag ska se vad jag kan göra. I slutet av veckan kommer ju även min kära syster hem med Fishy, hon ska även få sätta igång Tsunami. Då blir det iaf bilder! Det lovar jag. :)

Vad vill ni läsa om under lovet? Någonting speciellt?


Julshopping i Gbg

Hej alihoppa!

Det har varit 2 intensiva dagar, men allt har gått så bra!
Torsdagen började med 3 prov- ett stort Mikrobiologi prov. Ett ergonomi prov, först BKK och sen VG-MVG  prov. Lite senare Hästkunskap provet, BKK och VG-MVG prov. Det kändes som att det gick bra på alla prov!

Vid 17 samlades hela skolan i gympa salen, och så hade vi Lucia firande följt av Julbord och sist Spexet. Så himla kul och  super mysigt!

Sen var det dags för Julfest, och det var sååå bäst! Tack Karlsson och Moa för den grymma kvällen!

Fredagen började 8.15 med stalltjänst, följt av Julkul och fika med Prinsess tårta (älskar mina mentorer!!!).
Sedan fortsatt min em med mycket jobb hemma och ridning av mina pållar. Ior gick ett dressyrpass och Lesino en kort uteritt med mycket skritt och lite trav.

Gick och la mig vid 20.30 och vaknade 08.40 imorse..trött tjej ;)

Nu har jag ridit ett underbart dressyrpass på Ior och ridit ut Herkan. Om en timma går tåget mot Gbg, där jag ska träffa min lillasyster, vi ska julshoppa och ha det lite mysigt.

Så det blir nog ingen uppdatering från min sida idag.






Lotterihäst 2012

Scandinaviums lotterihäst för 2012 har nu presenterats! Det är en fuxvalack under namnet Czardaz.



Czardas är född 2007 och är e. Coriall u. Symfoni ue. Stanford.

Ser ut att vara en trevlig modell på häst, påminner lite om våra skolhästar. Tycker dock han verkar lite lågställd, och rektangulär i kroppen. Lång rygg.Charmigt är såklart att den har fyra vita strumpor och bläs.

Czardaz beskrivs som "en harmoniskt byggd häst med bra framåtbjudning. Han rör sig luftigt och vägvinnande i både skritt trav och galopp"

Så lycka till till er som vill vara med och tävla om lotterihästen!


På Bollerups hemsida finns han under "till salu", prisklass B - alltså 60-120 000

Ridhuset


Plintgrundarna - check!



Första stommen upp!


Nästan alla stommar upp!


Såhär långt har vi kommit, hela ena sidan av ridhuset har nu tak!



Visst är det spännande?? ;)

Av personliga skäl....

Av personliga skäl har jag verkligen ingen blogglust just nu. Så ni får skriva vad ni vill läsa om, så fixar jag det så snart som möjligt!


Jobbig dag!

Vi har nyss skrivit ett stort Mikrobiologi prov, det kändes fraktiskt bra!
Sen fick vi reda på hur det gick på inlämning, och både jag och Fanny fick MVG! Woho!

Nu har vi 2-3 prov to go, sen julbord, spex och julfest!
Ingen uppdatering idag inte!
Hade bra;)



Ingen bra dag idag...

Inatt fick min syster akut åka in och avliva Moa, vår äldsta hund, men en av dem vi har oss närmast. Hon fick en tarmomvridning och var tyvärr för gammal för att operera.


R.I.P Odenhills Fortuna - Moa!

Till på köpet har vi röntgat Vilja och funnit ett korsband som är av v. bakknä samt stora pålagringar. Det kan tyvärr leda till att hon blir utdömd.




Fet diss!

Nu ska jag dissa någonting som kanske inte alla hoppryttare håller med om, snarare fler på dressyrsidan! Jag vill dissa flertalet olika "hopp" stövlar av märket Tretorn!

Jag tycker verkligen inte de är snygga, jag menar, de ser lite väl plastiga och leksaksaktiga ut. På just mig sitter de inte heller överdrivet bra.

Men vad tycker ni?
/Fanny









Hoppträning 13/12

Tränade igår för Johan, och är jätte nöjd med min lilla "bebis"!
Närvi hade värmt upp hästarna, så började vi rida över bommar i trav. Vi skulle få plats med 2 steg mellan bommarna. Sen höjde vi kraven och skulle få plats med 3 steg. Ior var jätte lydig och orkade samla ihop sig tillräckligt till en bom.
Jätte nyttig övning, som jag kommer att använda mig av mycket framöver. Han fick aktivera bakbenen för att få plats med 3 steg mellan bommarna. Efter övningen så blev han jätte lydig för de samlande hjälperna och jag var "tvungen" att rida lite mer framåt istället.





Johan tyckte han hade utvecklats mycket sen han såg honom sist (vilket var rätt så länge sen!). Förklarade att han hade vilat väldigt länge, och då tyckte han att vilan hade varit bra för Ior, och att jag hade jobbat på bra innan.

Är jätte nöjd med min pålle!

:)

Har precis kommit hem från en lyckad träning!
Berättar allt i morrn!

- 3

3 dagar kvar till jullovet! Helt otroligt! Det känns som att vi började skolan för en månad sen kanske.. Det har gått fort, vilket är jätte skönt givetvis. Snart är det bara vårterminen kvar, sen börjar livet.. haha
Men på ett sätt så har vi inte längre tryggheten av att gå i skolan. Här kan vi vara sjuka när vi vill, göra omprov om det går dåligt, vi har långa lov osv.. När arbetslivet börjar kommer nog skillnaden kännas!




De sista åren har mitt svar till frågan "Vad vill du göra efter gymnasien", alltid varit självklar. Jag vill jobba med hästar. Men för någon månad sen så gick jag lite lätt panik.. Tänk om jag inte är tillräckligt bra för att jobba med hästar? Eller rättare sagt, tänk om jag aldrig någonsin kommer att bli tillräckligt bra? Jag har väl lite dåligt självförtroende, men ridsporten är ju en tuff sektor att jobba i.
Man ska vara riktigt, riktigt duktig för att lyckas, inte bara på tävlingsbanan, men även om du vill ha ridning som yrke.

För att få kunder måste du bevisa att du kan. Och inte alla har pengarna för att komma på de internationella banorna, för att det är dumt att neka det. Pengar behövs i ridsporten. Du kan vara bästa ryttaren på jorden, men om du inte har en bra häst, så kommer du ingenstans.

Men, jag pratade med min tränare, för någon månad sen, just om det här. Han sa att i detta yrket, det som är viktigast är att man har viljan till att bli bättre.
Han tyckte att jag har den viljan att förbättra min ridning hela tiden, så det kommer att lösa sig om jag är beredd att jobba för det.
Hardwork, det är nyckeln till allt!


Tömkörning


Tömkörnings bilder från den 5 nov.
Måste tacka bästa Emilia, hon är helt fantastisk duktig på tömkörning!


Som ni ser på den här bilden så hade Lesino lite svårt att bjuda ärligt fram till bettet, men han blev bättre under passets gång. Han är inte mycket tömkörd heller.

Men han jobbade i en väldigt rund form, och han höjde verkligen upp ryggen ordentligt! Super nyttigt!!



Såhär såg han ut i kroppen precis innan vilan.

 

 

 

 

 


Lucia!

Jag sitter just nu och trycker in så mycket som möjligt utav historian. Hoppas på ett G på provet iaf! ;)

Resten utav klassen är nere på Fjellare. Om det blir någon ridning  för dem är dock osäkert. Nu har ännu mer utav taket i stora ridhuset rasat in, och vi har bara det lilla kvar. Det stora mäter 23x80 ca och det lilla 20x40. Luciatåget till häst blev tyvärr inställt pga säkerhetsskäl. Synd, det hade ju varit lite mysigt. Men istället ska jag bort till min sjukgymnast. Tyvärr råkade jag halta förut, och mitt knä ömmar rätt rejält nu..

I övrigt har jag bara 1,5 lektion idag, varav den första utav dem är provet. Sen är det mikrobiologi på schemat. Vid tre ska jag som sagt iväg.

Vad gör ni idag då? Firar ni Lucia på något speciellt sätt?


Min kära syster fick äran att vara lucia i år :)

Brittisk fälttävlansryttare i koma


Fälttävlan Polly Willamsson, brittisk fälttävlansryttare på fyrstjärnig nivå och tidigare Europamästare för young rider, ligger i koma efter att ha fått sin häst över sig under en ridtur.

Olyckan inträffade i torsdags, då 41-åriga Williamson var ute och red på en häst som blev skrämd i blåsten, slog över och landade på sin ryttare. Brittiskan krossade två kotor och fick en allvarlig huvudskada, något som gjort att läkarna har försatt henne i koma.

Angela Tucker, en vän till familjen, säger till Horse and Hound att läkarna nu väntar på att vätskan och svullnaden i hjärnan ska minska. På onsdag planerar de att väcka Williamsson ur koman.
- Läkarna är inte bekymrade över de krossade kotorna, men de vet inte hur stora skadorna i huvudet är. Hon kan bli helt frisk - vi måste bara vänta och se, säger Tucker till Horse and Hound.




Tänk vad som kan hända bara på en uteritt!
Jag hoppas bara att hon hade hjälm på sig, annars får hon lite skylla sig själv..
Själv har jag ridit en två gånger utan hjälm: när jag skrittade hem efter en tömkörning och en gång för att ja hade mössa på mig och glömde hjälmen. Men annars har hjälmen alltid varit en självklarhet för mig.
Vad tycker ni? Är det okej att rida utan hjälm? Kanske på en snäll häst? Bara en skrittur?
Dressyrpass? Galopp-race på ängen?






Dålig uppdatering idag!

Idag är det lite efter i uppdateringen. Jag har varit nere och skällt på Fritids, lite om min tillgång till gymmet nu när de bytt nyckel. Annars har jag haft en egen nyckel, men nu kan jag inte få det, då det blivit en huvudnyckel... :( Så det blir till att tjata på dem, för på något sätt ska det lösas på!

Annars har jag en sjuk vecka! Följande har jag att göra:
  • Prov Historia tisdag
  • Prov Djurkunskap och arbetsshit torsdag (sammanslagna prov. Dock 2 prov - ett med G som max, ett med MVG)
  • Prov Mikrobiologi torsdag
  • Inlämning till Marianne om någonting - måste verkligen leta reda på det, torsdag
  • Inlämning labbrapport, fredag

Så tyvärr kommer jag vara lite off denna veckan, speciellt tills jag gjort historian. Därefter kan jag försöka fixa massa tidsinställda inlägg för resten utav veckan. :)


Till på köpet saknar jag denna underbara lilla ponnyn... Shiet vilket hopp det fanns i honom!


Nytt favoritmärke!


Jag skulle verkligen bli jätteglad om tomten kunde komma med en stor säck full med kläder från spooks! Gosh, jag älskar de produkterna!

Så mamma, om du läser detta, så önskar jag mig kläder från Spooks, främst västarna i alla färger!


Sen finns det en brun med rosa krage - I loooooove it! Dock krånglade det lite när jag skulle lägga in det... :(


Apsnygga kavajer! Sitter som ett smäck till på köpet.




Vad tycker ni om Spooks produkter? :)





Extra glans?

Den bästa vägen till riktigt glansiga hästar är att rykta! Det kommer man inte undan. Till och med skimmlar går att rykta fram en viss glans på, och då har man gjort ett riktigt bra jobb!

Men för att få den där extra finishen, kan man avsluta allt med att torka av hästen med en trasa. Ett budgetalternativ kan vara en mikrofiberduk, som suger åt sig det sista dammet. Annars kan man alltid använda en putshandske utav fårskinn. Äkta fårskinn har en liten fetthalt som gärna drar åt sig det där sista dammet.

 

Glöm inte att rengöra putshandsken med jämna mellanrum, en skitig putshandske hjälper inte mycket! Att föredra är då speciellt rengöringsmedel för fårskinn, som inte sliter lika mycket.


Sååååå ridsugen!

Usch, jag är så ridsugen just nu så att det känns som om jag är döende - typ! Men satt och räknade idag igen, och nu är det bara 64 dagar kvar! Jag har nästan kämpat mig igenom en hel månad, vilket har varit perfekt vila för Tsunami. På lördag ska jag börja sätta igång henne igen, från backen. Ska se om ridbanan inte är för hård, för då ska hon linas varannan dag tills den 25e, då min syster ska få rida. Bilder kommer i mängder!

Men inte blir det bättre av att jag sitter och skriver om hästar hela dagarna, att resten av min klass går ner till Fjellare två ggr i veckan för att ha en fm i stallet med ridning på schemat. Själv sitter jag kvar uppe på rummet och pluggar. Det är jobbigt! Min hjärna ber mig om att få rida, bara en liten skrittur - skulle det skada? Usch, tur att jag ska till sjukgymnasten imorgon, så jag kan fråga. För om jag får - då SKA jag med Cristina hem på fredag och rida. Även om hon inte vet det ännu ;) Eller så är jag med och skrittar lite på en häst nere på Fjellare, typ Zaskia. Bara jag får sitta på en häst!!!

Men just nu får jag se det som så, jag har tid att göra annat som jag annars prioriterar bort. Jag kan umgås med mina vänner hela dagen. Jag kan dra ner till stan för en fika, bara för att det är mysigt. Jag kan gå ut och festa när jag vill, jag har ändå inte kvällsfodring eller utsläpp. Jag kan plugga, vilket jag egentligen borde göra när ni läser detta. Jag kan ha ett, för andra, vanligt liv. Men hey! Jag vill inte ha ett vanligt liv. Jag vill rida, skita ner mig, mocka, vara i stallet!

In riding a horse, we borrow freedom

 

 


Plugg, plugg och återigen plugg!

Japp så är det.. Tänkte rida imorse, men jag har hostat hela natten, så jag vill inte gå ut och svettas. Måste hålla mig hyfsatt frisk denna vecka! :/

Hörs senare!

Time 2 sleep?

Idag har det blivit shopping, och jag har tyvärr blivit fattig. That sucks!

Men, nöjd med mina inköp är jag, och fick med mig lite extra ditt och datt hem. Det är så lätt att man köper massa saker man inte riktigt behöver, och snart är man uppe i en alldeles för hög summa. Vilket gör att jag börjar tänka på jobb. Jag är redan sent ute för att finna jobb inför sommaren, så efter denna vecka blir det till att skriva CV.

Blev inte mycket hästsaker med hem idag, men följande fick jag köpt:
  • Ett mörkblått dressyrshabrak - till Tsunami
  • Ett träns, svart med remontnosgrimma - till Campari
  • Ett ulltäcke (rambokopia) - till Campari
  • Silikonsnoddar
  • Reflexer

Bra saker för ett bra pris. Ibland måste man inte ha märkessaker, så länge det man har håller god kvalité!

Lite annat smått och gott som följde med hem var:
  • Olika lösögonfransar (partyyy)
  • Lite lösnaglar (vardag och partymodell)
  • Hygienartiklar
  • Nagellack
  • Rött läppstift
  • Sminkpenslar
  • Kläder
Listan kan göras lång, men nu behöver jag inte shoppa till mig själv på läääänge! :) Lite bilder kan ni få tomorrow.

Men nu ska jag sova, det borde ni också göra! Skola imorgon ju... Jag ska upp i tid så jag kan plugga historia, på tisdag är det prov i forntiden och antiken. Jag kommer faila, hårt.

Nighty!


Hästsläp fick sladd - lossnade!

Såhär skrev Tidningen Ridsport idag:

Vid klockan 6 på söndagsmorgonen inträffade en trafikolycka med en hästtransport på riksväg 40 i trakterna kring Ulricehamn.

Enligt uppgifter till Borås Tidning hade en hästtransport lossnat från bilen och blivit liggandes vid sidan av vägen vid rastplatsen Tolken. Polisen har sagt att bil och släp fått sladd.

Hästen i transporten ska ha klarat incidenten bra. Några personskador är inte heller rapporterade.


Usch! För mig är det en riktig mardröm, jag skulle få panik! Tänk känslan när man inser att både släp och häst kan hamna var som helst, hur som helst. Man kan ju aldrig veta hur det slutar, och då är det bara att hålla tummarna. För shiiiiiet vad läskigt!

Det är många orutinerade ute och kör med häst. Lite tips till er:
  • Extrakolla alltid så att släpet är ordentligt fäst och säkerhetslinan ligger rätt.
  • Överskatta aldrig din körförmåga, tänk på att det är ett djur där bak som ska ha det så bekvämt som möjligt i den redan mullrande och tråkiga transorten.
  • Ha gott om tid på er, stressa aldrig!
  • Kolla skicket på transport och dragbil regelbundet, ingen olycka får ske för att man slarvat med servicen.
Det är ju prat på att man måste börja gå en kurs för att få köra hästar. Om man räknar bort att det bara är ett sätt att tjäna pengar enligt vissa, är det ett bra intiavtiv. Med mer kunskap kan man förhoppningsvis undvika saker som dessa.






Italien - Part one

Här kommer en början av berättelsen om min uppväxt i Italien!



Föddes 10 juli '93 i Correggio, nära Modena.
Jag har alltid bott nära stan, men min farmor och farfar hade en stor villa på landet. Där var jag ofta och lekte med min lilla syster och min halvbror i den stora trädgården. Så härliga minnen :) Har tyvärr inga bilder om den tiden på datorn.

 

Tills jag var 10-11 år bodde vi i en villa. På husets väggar har jag och Sofia, min lillasyster, skrivit och ritat med krita Pokemons namn.. haha
En natt kunde jag inte sova, så jag tänkte testa skriva mitt namn med vänster hand. Så jag hämtade en penna och började skriva "Cristina" överallt och rita massa hjärtor. Allt med vänster hand, så ni kan tänka er så fint det blev ! hahaha

I det huset fick jag mitt första husdjur, en kanin. Min lilla Schumy. När vi köpte honom var han inte kastrerad, och när jag tog upp honom så bet han mig, heela tiden. Tårarna rann ner, men jag sa aldrig nåt för att det var kaninen jag länge hade tjatat för ! Min pappa var inte så entusiastisk om det här med djur, det tog några år innan jag fick ta hand om en kanin, sen ytterligare många år innan vi äntligen fick adoptera en hund.
Iaf, jag har massor av fina minner av "Via del Sagittario, treversa G"!

År 04/05 flyttade vi till en lägenhet närmare stan och min skola. Högstadiet var roliga år, som de 2 gymnasieår jag hann med. Åå så jag älskade min klass, första året på gymnasiet..asså, vi var helt galna ;) Har alltid varit lite busig i skolsammanhang!



Skolan i Italien är mycket tuffare än i Sverige, ingen tvekan om det, mycket beror på vilken skola man väljer.
Jag valde ett språk-linje. De första 2 åren hade jag 5 timmar av Engelska, Tyska och Matte. Sen så klart Italienska, Biologi osv. 35 timmar per vecka.

Skolan började kl 8:00, två dagar slutade vi 12.45, de andra 13.30, från måndag till lördag. Vi jobbade konstant med en 15 minuters paus kl 10:45 typ. Sjukt jobbigt!

När jag kom hem, så åt jag lunch och sedan åkte direkt till stallet. 14.30 körde vi, och kl 15:00 var vi där.. Jag red Lesino och Cerro, en D-ponny valack som jag red in och utbildade. Fullblod-connemara. Super fin ponny.


I 6 månader hann vi med: inridning, från het ponny-till en aning skolad och lydig ponny. Tävlade som första tävling en 90 cm, felfria och tränade terräng.

Kommer aldrig att glömma dig Cerrino.

 

Vi kom hem vi 7 tiden, sen var det bara att duscha, äta och PLUGGA ! Usch va jobbigt det var, framförallt i 2an. Hade nog inte klarat att gå vidare i den skola, utan att lägga av ridningen..
Tyvärr har jag inga bilder på huset och så, men kan nog leta fram något! Det här får bli Part One, sen kan jag berätta om mycket annat egentligen.. Kanske hästhållningen? Sardinien? Ungdomslivet? Vädret? haha Vad vill ni veta??

Tristan bilder

Tänkte göra så att ni idag får en liten hög med bilder, imorgon får ni höra lite om vår tid tillsammans och någon dag senare får ni ännu fler bilder. Sounds good?

Tristan G var en KWPN häst, val f. 01.












Vet att han är inkorrekt uppställd här, sorry för det!



Gekås!

Idag drar vi till många shopaholics favoritställe - Gekås! Jag ska personligen försöka hålla lite i pengarna, om jag ska kunna köpa den där kameran jag vill ha... (;



Dock har jag lite saker jag ska kolla efter:
  • Hygienartiklar
  • Smink, lösnaglar, ögonfransar etc
  • Kläder
  • Dörrmatta? Om jag hittar ngn liten, söt och väldigt billig!
  • Dressyrshabrak
  • Fleecetäcke till Campari
  • Boots
  • Ridbyxor
  • Västar
  • Ridtröja
Sen kommer jag nog inte köpa allt det där, och definitivt andra saker också, men det är ju bra att ha en grundplan iaf!


Dagens planer

Upp och hoppa "tidigt" är det som gäller för idag!
Min dag börjar med några timmars plugg, sen ska jag hämta massa folk och så ska vi dra till Ullared och shoppa. Lite julshopping och lite vanlig shopping. Undrar hur många timmar vi kommer att spendera där inne?!
När vi är klara på Gekås så tänkte vi dra på bio och se på Breaking Dawn. Är egentligen ingen "fan" av Twilight Sagan, har missat nån film, men det går säkert bra ;) Det ska bli så himla härligt!


Min syster Sofia är hemma, så hon ska rida Wilma och mamma tar Ior,
så att han får jogga av sig ev. mjölksyra från igår.

War Horse

Något man inte ska missa i Januari är filmen WAR HORSE.
Jag såg den som föreställning på teater i London, och jag storbölade som en bebis, i slutet. Den är så bra!!!








Tristan G

Hittade lite bilder på min första storhäst, Tristan. Har även en film på honom någonstans, från sista tiden. Någon som vill se en liten bildbomb på 17 bilder? ;) Kanske även höra om vår tid med Tristan?


?

Fick tips av Victoria att visa bilder om mitt liv i Italien, och då kan jag ju passa på att berätta lite. Är det nån som är intresserad? För att det blir ett jäkla jobb om bara Vicky vill se.. haha


Knopptips!

Jag får ofta komplimanger för mina knoppar. Många har bett mig göra knoppar inför tävlingar, jag knoppar alltid både mina och min systers hästar inför tävling. Jag tänkte därför ge er lite olika tips! :) (har tyvärr ingen bra bild på knoppar jag gjort på denna datorn, så ni får bara se en fölknoppbild - Crescendo for fame)


Min bästa hjälp när jag knoppar är, utöver en välklippt man som är lite halvlång sådär, hårgele. Jag använder det alltid, det håller ihop knoppen så den inte blir så spretig, och ger den lite extra glans. Men akta er, för mycket gele och manen blir jättehal!



Någonting jag även använde när jag hade Kungen, var glitter i knopparna. Detta för att de ska ge ett mer skimmrande intryck. Honom passade det jättebra, men han var ju skimmel med mörkgrå man, så det blev lite maffigt sådär. Jag skulle t.ex. aldrig ha det på Tsunami.



Men sedan får man aldrig glömma att snoddarna spelar jättestor roll! Jag skulle rekommedera silikonsnoddar, i matchande färg till manen. Har hästen tvåfärgad man kan man antingen byta snoddar mellan färgerna eller bestämma sig för den diskretste. Att man ser snodden är riktigt fult enligt min mening. Har man inte tillgång till silikonsnoddar går vanliga snoddar bra, men då är det viktigt att de inte har torkat ihop. Gummi-/silikonsnoddar håller sig bäst i rumstemperatur i en väl försluten påse.



Jag försöker även alltid göra sk. flyingeknoppar, men med två snoddar. Lite som en säkerhet. Först fäster jag flätan, sedan fäster jag den nya snodden längst ner och rullar upp flätan till en knopp. Jag rullar alltid knoppen inåt, och försöker få den så rund som möjligt. Lättast att få riktigt snygga knoppar är det nog om man flätar riktigt hårt. 

Skulle ni vilja att jag någon gång filmade när jag knoppade/friserade någon häst i stallet? Det borde jag i så fall kunna ordna under jullovet.

Produkterna man använder (gelen och glittret) måste inte vara sådant dyrt som finns att köpa i hästaffärerna, utan jag brukar köpa budgetvarianterna med hållbarhet extra strong.

Adrenalinkick!

Jag och mamma bestämde oss för att rida till travbanan idag och köra ett konditionspass, dock absolut inget överdrivet eftersom hästaran är inte så mycket ridna och igång.
Vi började med att skritta länge, och lite backar, vi skrittade säkert i 25-30 min. Sen travade vi en bra stund på travbanan, där har vi också fina backar, så hästarna fick trycka på lite. Där tänkte jag mycket på att få honom låg i formen och att han skulle upp med ryggen, det gjorde han jätte bra! Plus att han var super pigg, så jag kunde se hans knälyft uppifrån! haha Mini Totilas?
Sen började vi galoppera, och vi började i en lugn galopp och ökade lite sucessivt. Tillslut kom vi fram till ett ställe där ett litet träd hade fallit ner. Trädet var ju litet, men hade massa höga små grenar.
hehe tänkte jag, det här hoppar vi! Är trotsallt bara som en hög rishäck! Min häst är ju fälttävlanshäst! haha
Jag galopperar på, uppmärksammar honom lite, men han hade redan förstått allt! Spetsade öron och så körde vi. När vi närmade oss så började jag tycka att den var egentligen rätt stor, kände att Ior undrade lite om vi verkligen skulle hoppa det dära..men när jag bestämde att det här var ingen fara och kramade om honom med benen, så hoppade han utan att tveka en sekund, att det jag bad honom att göra kunde vara farligt eller annat.
Där kände jag att vi har äntligen blivit ett team. Vi litar på varandra. Och jag tycker det är så himla viktigt. Man kommer ingenstans utan hästens förtroende!

Därefter så fortsatt vi med galopp och på en raksträcka så lät vi de gå i eget tempo, sträcka på benen lite ;)
Hästarna tyckte det var så himla härligt! När vi var klara med galoppen skrittade vi en del, sen lite trav och lite galopp till, hoppade trädet igen, travade av och så skritt i en 30 min ca. Vi hittade stora stockar på vägen som blovkerade passagen, så vi var bara tvungna att hoppa! Även modiga mamma hoppade stockarna med Wilmisen!


Idag fick jag fram den känslan som man oftast får fram på någon lyckad hopp/dressyr träning. Den känslan att i ens egen häst finns det så mycket glädje och potential i det man gör att någon dag måste vi kunna nå toppen! haha
Liiite överdrivet att säga så, men jag tror att ni själva har upplevt den känslan någongång?



Är i andra ord jätte glad nu. Dock är det dags att plugga mikrobiologi, och det är ju mindre kul..

Ytterligare en hopphäst död.

Igår, Fredag kväll, avled ytterligare en hopphäst på banan.

Såhär skrev Tidningen Ridsport tidigare idag;

Tyska toppryttaren Sören von Rönnes Cypriano dog under fredagskvällen på hoppbanan under den danska julshowen i Vilhelmsborg.

Ekipaget var sist i klassen, en mini Grand Prix. Ridehesten berättar att ekipaget hoppade första delen av banan utan bekymmer. Efter hinder 10 störtade Cypriano till marken och inom ett par minuter stod det klart att hans liv inte gick att rädda.
- Vi sänder våra djupaste kondoleanser till Sören von Rönne och hans familj, säger Casper Cassøe i arrangörsstaben till Ridehesten.

Sören von Rönnes fick ett ben i kläm i samband med fallet, men han fick snabbt hjälp att komma loss.

Cypriano är förd till veterinärklinik för obduktion så att dödsorsaken kan fastställas.


Strömavbrott!

Hej på er!

Igår blev det lite trassel för min del, då vi hade strömavbrott på skolan från det att skolan slutade (runt 2-3) tills Cristina kom och hämtade mig för förfest och sedan utgång (20.30) då det fortfarande var dött. Läste på facebook att det inte kom tillbaka förän mycket senare, och då är det alltid strul med nätet. Vi har ju gratis uppkoppling till skolans nät 24/7.

Det var i varje fall skönt att komma ut igen, vi firade Fridas a.k.a. Kalles 18 års dag! Härligt, härligt. Mitt knä var duktigt hela kvällen lång, bråkade inte alls, och jag kunde till och med hänga med de andra ner till dansgolvet några timmar. Känner inte av någonting idag. Chill!

Fick gå upp nu en sväng då Cristina behövde åka hem för att rida, men tror jag själv ska chilla i sängen ett bra tag till, då jag bara sovit några timmar... ;)

Någon mer som hade strömavbrott igår?

För en gångs skull, en icke hästrelaterad bild! ;)


Vädret sugerrr

A men herregud, ibland hatar jag västkusten! Man kan verkligen inte vara ute idag, man blåser ju bort!
Inge idé att rida ut på paddocken, vet redan hur hästarna är då. Helt stel, vill inte böja sig mot vinden etc etc, och det förstår man! Så Ior får vila idag..känner ingen press att rida idag, hinner ändå inte rida hela nästa vecka. Är inte hemma förens 16.30 och så massa plugg på det! Blä
Meeen, fredag den 16 december, BÖRJAR MITT JULLOV! yeeey!
Så mysigt det ska bli med Jul, baka massor, granen, pynt i huset, stallet ! Längtar!

 

Ibland saknar jag kära Sardinien!!


Storm!

Usch, vi har jättestark blåst här nere, ridhustaket har delvist blåst bort i förra stormen, Berit. Nu fortsätter bitar att blåsa bort, bakrutan på en traktor nere på skolstallet har blåst ut, samt plastfönster i ena stallet har blåst bort. Heeeelt sick!

I kväll blir det äntligen utgång för mig igen, nästan tre månader sedan sist! Lagom kul att vi ikväll har riktig stormvarning. Hoppas inte husen blåser omkull eller vi blåser av vägen med bilen... ;) Dock ska jag ta det lugnt, sitta vid eett bord och chilla med lite folk, mitt knä hindrar ju mig från att springa omkring för mycket. Smidig som jag är lyckades jag ju ramla ner från ett trappsteg igår och sträcka knät lite fel.


Så här gick min korsbandsrekonstruktion till, en fin liten tecknad bild.

Skimmeltips!

Jag fortsätter med mina tips! Idag tänkte jag ge er tips på bra skimmelschampoon. Skimmelschampo kan användas till att bada hela skimmlar, men även till hästens vita tecken. Vem tycker inte det är riktigt snyggt när det vita verkligen är vitt?

Jag har ju haft ett antal skimmlar, eller hästar med vita tecken. Alla verkar haft en förkärlek till att hitta den lerigaste delen i hagen att rulla sig i.


Veredus Blue Snow Schampoo - ca 179 kr och högre - superbra!
Helt klart det bästa jag använt, Tsunami blev jättevit, och är riktigt drygt!



Fiebing Blue Frost Schampo - ca 125 kr och högre
Innehåller aloe vera, vilket innebär att det även är bra för hästen.



Veredus Easy White torrschampoo. ca. 170 kr och högre.
Även detta jättebra! Har dock inte testat så många.

Att tänka på när man tvättar med skimmelchampoo är att använda handskar. Ofta har skimmelschampoon en stark violett färg, då det är blekningsmedlet som är färgat. Detta kan ge vackra händer/fingrar och tar lång tid att tvätta bort, trust me!

Diss




Måste verkligen dissa dessa schabrak.
Första är från Hööks, ser ut som att den är gjord av plast..
Andra är från Hv Polo och kostar därmed en slant.
Nej, dessa schabrak faller mig inte i smak! Men har sett att många andra tycker de är fräcka.. vad tycker ni?

Uteritt med mamsen!

Idag har jag varit rätt flytig!
  • Steg upp kl 07.30 och gav Herkules mat, ut med hundarna och mat till de.
  • Pluggat till 10.15
  • Mockat Active Stable
  • Mockat Herkans box
  • Slängt in bal i höstationen
  • 3 säckar pellets i kraftfoderstationen
  • Ut och insläpp av hästarna
  • Ridit Ior
Jag och mamma tog en mysig uteritt i det fina vädret (alltså inget spöregn eller storm..). Jag och mamsen kan verkligen prata i timmar och timmar. Älskar att planera och diskutera saker med henne.
Vi skrittade en lång tur och så travade en bra bit på vägen hem, sen stannade vi på ridbanan och tog lite galopp. Ior kändes mjuk i sidorna och ärligt fram till bettet.


Nu ska vi avsluta en bra dag med Laxbutiken! <3

A stormy day II

Här kommer fem bilder till från "A stormy day". Tsunami var duktig den dagen med tanke på att hon hade vilat dagen innan och det var storm. Jobbade mest lång, låg och med aktiva bakben. Började med graman, om hon skulle vara galen, men hon var så lugn, så den åkte snabbt av. :)











Jag vill kunna rida nuuuu!

Klassisk övning

Många har nog någon gång hört talas om övningen klockan? Det är en superövning enligt mig, som funkar till både rutinerade och orutnierade hästar och ryttare.


Klockans basic uppställning är fyra bommar eller sockerbitar på en 20 meters volt, enligt bilden ovan. Avståndet ska vara så jämt så möjligt. Övningen rids vanligtvis i galopp.

Som ni ser på bilden kan man variera sättet att utnyttja bommarna på.

Överlag hjälper klockan ryttaren att få koll på hästens bogar, då det blir väldigt tydligt när de glider iväg.

Man kan välja att rida på alla fyra bommarna eller bara en eller två. Målet är att man alltid ska sätta hästen rätt på bommen, så att den hamnar mitt i galoppsprånget.

När man fått in en jämn rytm kan man variera antalet faloppsprång mellan bommarna. Man kan öka galoppen och försöka minska volten (placera sig längre in på bommarna) för att rida på färre galoppsprång, utan att släppa kontrollen, bogarna och missa avstånden. Men man kan även korta galoppen och göra volten lite större (placera sig längre ut på bommarna) och även här sätta avstånden.

Hur stor skillnad kan du få i antalet språng på din häst? Testa, och pressa dig själv till det yttersta, och du kan bli förvånad! :) Övningen tåls att ridas flertalet gånger, då det är en övning som gynnar både dressyrryttare och hoppryttare! ^^

Otursfågeln

Tänkte klarogöra hur läget är med Ior. Varnar för lång text!

I början av September började jag känna att Ior inte var lik sig själv i ridningen, han blev bara jobbigare, tyngre och hade ingen framåtbjudning kvar. Där började jag såklart misstänka något. Vi bokade då vet; de böjde honom och longerade. Han var mer eller mindre halt på 3 ben! Han fick sig en hyalonsyraspruta i båda fram och ena bak (kommer inte ihåg vilken det var), sedan även ryggen. Ryggen för att han hade gått och spänt sig länge och det hade vi redan hört av massören. Jonas sa att det var ingenting att oroa sig för, eftersom det inte var några stora hälter på böjprovet. Men lite ledsen blir man ändå..

Så han får sina sprutor, vila i box, liten hage, skritt för hand och blablabla, och så åkte vi på återbesök, där var han prickfri och skulle sättas igång på riktigt. Detta var i mitten/slutet av September.

I början på Oktober skulle jag iväg till Tyskland, så vi kom överens att mamma hålla igång honom, och det gjorde hon fint.

Några dagar innan jag kom hem från Tyskland så ringer mamma och berättar att Ior är blockhalt på vänster fram och har tappat en sko. Och då tänkte jag att det var en hovböld och det var bara att kalla in hovslagaren så skulle det lösa sig..

Men icke! Hovslagaren sa att han inte kunde hitta någon hovböld, och att det var nog bäst att ringa vet. Så då gör vi det. Ringer vet och förklarar läget, de säger att det tyder på hovbensfraktur och vi får en akuttid 2 dagar efter.
Dagen innan vi skulle åka så ser vi Ior trava som en miljon i hagen (vi valde att ha honom ute i hagen med de andra för att det är där han är lugnast, annars blir han helt vild). Men vi åker ändå.

Vi springer, longerar på hårt och mjukt underlag och ser att han är haltar på hårt, men inte så att han går på tre ben liksom. Vi röntgar, allt se bra ut.. Han får metacam i 5 dagar och sen ska han bli bättre säger vet, annars kan det vara en hovbensspricka som inte syns på röntgen de första veckorna.
Hovbensspricka är inget kul heller: en månad boxvila och sedan sjukhage etc etc. Som ni förstår hoppades jag på något annat än det.

En vecka efter vet besöket, så kommer hovis igen och skor om hästarna, och hittar en sulspricka.. då förklarades allt! Det var bara att sätta på en sula och lite tjära innuti, så var det klart, då kunde jag börja rida igen!
Yey, äntligen tänkte jag! Men efter 1-2 veckor jag hade börjat sätta igång honom igen.. så blev han dunder förkyld :( Mycket torr hosta, lite feber.. körde in till vet igen, han fick ganska mycket antibiotika och slemlösande i 10 dagar..
Nu tar vi det lugnt och försöker få honom i så god form som möjligt till nästa årets säsong!






 

 





Snygg till tävling?

Tänkte tipsa lite om olika småtrix att använda inför ex. tävlingar, men också att tänka på i vardagen. Man vill väl alltid hålla sin häst snygg?

Jag har ju varit på praktik hos många olika hästpersoner, där man snappat upp det som känns användbart! Sist var jag hos familjen Linell/Holmström, innan dess Hos Jens Fredricson.

Börjar med ett av mina favoritsätt att få lite extra glans till hästens päls, och för att inte all olja ska gå ur pälsen om man badar dem ofta; barnolja!

Många har säkert hört att man kan ha barnolja runt ögon och mule på hästarna inför tävling? Det framhäver färgerna och ger ett bättre uttryck åt hästen. Det kommer främst från utställningar, man ser det ofta om man åker på arabutställningar, men även på bruksprov etc. Dock ligger det inte kvar på ett bra sätt, utan lägger sig som droppar och ser nästan skitigt ut efter ett tag.

I vattnet man använder till att schamponera sin häst kan man tillsätta mellan en tesked till en matsked barnolja. Det som pälsen känner behov utav kommer den ta upp, och det överflödiga sköljer man bort efteråt.



Därefter får man rykta! Rykt + barnolja = underbar glans! Perfekt inför tävling.

Sjuk..

Igår em/kväll började jag få ont i halsen, visste att det skulle bara bli värre idag. Inatt vaknade jag med hög feber och jätte ont i halsen, kände mig helt död! Så även imorse, dock kände jag att jag var tvungen att vara med på mikrobiologin, så jag smittade nog många andra och kämpade mig igenom hela skoldagen.
Jag kom hem och fixade till hästarna, och sen dess har jag bara chillat. Känner mig inte bättre kan jag säg, får se hur jag mår i morrn bitti!
Har inte kunnat rida då, synd för jag är så himla sugen på att rida min bäbbe!


Nu ska jag betala studentmössa!
Dock är jag inte 100 säker om den blir som jag vill..haha

Svar på kommentarer

Vi hade tänkt att börja svara på kommentarer i inlägg. Då ser man lättare när vi svarat, samt att det gynnar både oss och er! Vad tycker ni om det?

Dock svarar vi bara på frågor etc, inte inlägg som; Jag har en tävling i min blogg, kom in och kolla!, gå in på min blogg - snälla etc, etc.

Länkar ni då er blogg när ni kommenterar, kommer alltså den att synas i ett inlägg här, vilket kan bidra till fler läsare...

Komplimanger etc svarar vi som kommentarer, och ni ska veta att det alltid värmer! :)
Inlägget kan då se ut ngt liknande detta:

Malin om Löshoppning på schemat: Riktigt fin häst! :)

Fanny: Tack så mycket! :) Det hör jag inte ofta gällande henne, så  det uppskattas verkligen!

Vad tycker ni om detta? Ska vi svara på frågor i inlägg, eller direkt i kommentarerna? :)

Schöckemöhle räddar Flyinge?

Såhär skriver Hästmagazinet.com

Schockemöhle tar över Flyinge?

(2011-12-07 12:00)
Totilas och Paul Schockemöhle.
Paul Schockemöhle. FOTO: Julia Wentscher/PSI
Enligt flera trovärdiga källor blir det Paul Schockemöhle som går in och räddar driften av Flyinge. Uppgifterna är hittills obekräftade, men väntas offentliggöras idag, skriver Sporthästen.
- Jag har varit i Flyinge många gånger, kommenterar Schockemöhle tiil Hästmagazinet. Angående förhandlingarna vill tysken inte ge några kommentarer. Han var i Flyinge i går tisdag.



Wow..det var lite oväntat! Det hade varit väldigt tråkigt om Flyinge hade lagts ned, men man får lite känslan att Tyskarna kommer att ta över hästvärlden..eller rättare sagt, Paul Schöckemöhle kommer att göra det!!

Träningstips

Igår kväll tänkte jag lite på hur jag ska bygga upp Iors styrka på bästa sätt, han behöver verkligen muskla till sig nu. Jag vill variera hans träning med konditionspass, tömkörning, gymnastik hoppning och såklart en del dressyr.

Tidningenridsport.se har alltid några välskrivna träningstips, super för mig som har dåligt fantasi när det gäller övningar!


Foto: Hella Stening

Kommunicera bättre med din häst

10 november 2011

Träningstips Hoppryttaren behöver ha en bra kommunikation med hästen för att lyckas på tävlingsbanan. Dessutom behöver hästen vara tillräckligt stark för att orka hoppa en hel bana.

JumpClubHär presenterar JumpClubs Lotta Björe en evighetsövning som du kan använda tidigt på säsongen och som hjälper dig att hitta en bra kommunikation med din häst.

Mål
Övningen tränar kommunikationen med din häst och får den lydig för små hjälper. Dessutom övar hästen upp sin styrka.

Svårighetsgrad
Det här är en medelsvår övning som rids över låga hinder. Övningen rids i ridhus eller på ridbana med måtten 20x50 meter eller större.

Uppvärmning
Värm upp hästen i skritt, trav och galopp. Därefter rider du skänkelvikning in på diagonalen och tillbaka ut till spåret igen på den ena långsidan. Rid ett varv över cavalettiserien (hinder nr 1) på kortsidan.

Rid små serpentiner mellan hindren i serien på den andra långsidan. Håll ett långsamt tempo så att du hinner ta ut svängarna ordentligt. Rid lätt på kortsidorna och sitt ner på långsidorna. Upprepa övningen i det andra varvet.

Växla mellan att galoppera på den ena volten och att följa fyrkanten. Flytta ut hästen ordentligt för innerskänkeln i volten och rid i ett friskare tempo på långsidorna. Kom ihåg att variera din sits.

Hinderuppställning
Hinder 1: Cavalettiserien med fyra bommar (1,10-1,20 meter mellan bommarna.)
Hinder 2: Oxer med galoppbom framför och bakom (cirka 2,8 meter mellan hinder och bom). 
Hinder 3: Rättuppstående hinder med utfyllnad.
Hinder 4: Oxer med utfyllnad.
Hinder 5: Serie som består av kryss och planka på studsavstånd (cirka 3 meter) följt av oxer med ett galoppsprång (5,5 meter mellan). Därefter 5,5 meter (ett galoppsprång) till nästa planka. Serien avslutas med ett kryss cirka tre meter efter plankan.
Avståndet mellan hinder 3 och 4 är cirka 20 meter.

Framhoppning
Starta i höger galopp och hoppa över cavalettibocken. Hoppa först det rättuppstående hindret (hinder nr 3) och ta ut diagonallinjen ordentligt upp mot serien. Lägg en volt över cavalettibocken ut mot långsidan innan du avslutar med att hoppa oxern (hinder nr 4). Rid en noggrann väg mot oxern.

Rid övningen i det andra varvet med volt över cavalettiserien. Forma hästen ordentligt runt innerskänkeln och var noggrann med att tempot inte blir för högt. Se till att du blir klar med handen in mot avsprångspunkten.

Starta i vänster galopp och rid över serien (hinder nr 5), fortsätt in på volten på kortsidan och rid över oxern med bom framför och bakom (hinder nr 2). Om du har en unghäst eller en häst som vill hoppa långt rider du in i trav, annars i galopp. Samma sak gäller vid anridning på serien (hinder nr 5).
Byt varv och hoppa oxern på kortsidan (hinder nr 2) och därefter serien (hinder nr 5).

Bana
Starta med att rida över serien (hinder nr 5) i vänster varv, lägg en volt och hoppa över oxern på kortsidan (hinder nr 2). Därefter hoppar du hinder 4 och 3; lägg en volt emellan, över cavalettibocken ut mot långsidan. Bryt av till trav på kortsidan och avsluta med att trava över cavalettiserien (hinder nr 1). Därefter rider du banan på samma sätt i det andra varvet.

Tänk på detta
Det här är en evighetsövning som du kan rida flera gånger tills du är nöjd med kommunikationen med din häst. Tänk på att lägga in pauser så att både du själv och din häst får tid att hämta andan.


Tillskott på önskelistan!

Jag har nu funnit ett träns jag önskar mig i julklapp till min pärla. Ett multiträns, som går att använda både bettlöst samt fästa ett bett i. Låter det bekant?

Rambo Micklem Multibridle




Multitränset kan man alltså välja tre lägen på:
  • Med bett
  • Bettlöst
  • Som kapson
Att man även kan ha hästen uppbunden i tränset, utan att oroa sig över att den ska rycka i munnen är skönt, speciellt om man är en sådan person som tränsar i boxen och sedan ställer upp den på gången för att göra i ordning den...
När man sett denna video bör man förstå hur tränset fungerar, samt vilka problem våra egna träns kan ge. Speciellt om man inte har kunskapen att anpassa det korrekt! Är du osäker, prata då med din tränare.

Men personligen så hoppas jag att Tsunami skulle passa bra på detta träns, då hon är väldigt käftig. Det vore ju helt klart värt ett försök! Dock är det ju inte direkt ett snyggt träns, men det kanske man får överleva, bara hästen mår bra utav det.

Tränset finner ni t.ex. här

Vad anser ni? Skulle ni vilja ha detta träns? Varför, eller varför inte?

grym palomino!


Tycker den här palominon är riktigt grym! Han leker fram, rör sig så sjukt lätt.


Livstecken!

Nu är jag tillbaka! Har haft 4 underbara dagar i Italien, träffat massa vänner, ätit god mat, festat en del osv osv.
Jag flög ifrån Bologna kl 11.25, kom fram i Halmstad kl 5, med tåget, lite segt men vad gör man inte för ens bästa kompis. Pappa hämtade mig och körde mig direkt till hoppträningen! haha

Meningen var att mamma skulle hoppa med Wilma, men det strulade sig, så hon körde Ior till träningen istället.
Förklarade direkt till Ted att Ior har arbetat i en vecka-10 dagar, och inte hoppat på säkert 2 månader.
Men lille Ior var faktiskt rätt duktigt! Lyssnade överförväntan och kunde vänta på hindret och "samla" sig lite! Sen var det en del språng där han hoppade typ 1-2 galoppsprång innan han skulle, men det tar jag som glädjeskutt. Han var taggad och framåt, så himla skönt!

Vi red en 11 språngs bana, på låga låga hinder, men väldigt snäva svengar. Vi skulle rida så nära optimaltiden som möjligt, 48 sek, och vi vann andra omgången och fick rida ärevarv.. haha Ted är rätt rolig ibland!
Sedan red vi en bana, där vissa hinder var lite mer upphöjda och andra låga. Jag tänkte mycket på att ta tillbaka honom ordentligt i svängarna, vilket funkade galant tillslut!
Är jätte nöjd med min åsna!:)



Nyss gjort ett prov

Jag har precis skrivit ett prov i hästkunskap om respirationsorganen. Det är intressant att veta hur det går till väga, och alla sjukdomar som kan utvecklas som påverkar luftvägarna.

Nu fortsätter skoldagen med samma ämne, hästkunskap. Vi skriver om kolik i olika grupper. Jag och Victoria fick äran att skriva om förstoppningar hos häst.

Uppdaterar er mer senare! :)

Diskussion om spön!

Det ryktas ju en hel del om att en lag mot spön ska införas inom hästsporten.

"Att använda ett spö som mild korrigering eller som en förlängd hjälp anser utredaren inte är något djurskyddsproblem så länge som det inte skadar djuret eller orsakar djuret lidande. Däremot anser utredaren att det inte är förenligt med djurskyddslagstiftningen att ge ett djur slag med spö för att få det att springa fortare eller hoppa över ett hinder. Som utredaren ser det är detta en form av våld mot djur och har inte något egentligt rättfärdigande även om antalet slag kontrolleras. Utredaren anser vidare att spö kan bäras som en säkerhet och som en hjälp att undvika olyckor. Utredaren anser därför att Jordbruksverket i sina föreskrifter gällande hur utrustning får användas bör förbjuda spödrivning i frammaningssyfte."

Men hur tänker de där då? Ska de sätta in en lag som säger att spön inte får användas framåtdrivande, men i korrigeringssyfe. Men om jag rider en unghäst, som börjar vingla på en linje ex. räcke, 6 galoppsprång, oxer - får jag då inte använda spöet? För det behöver ju inte nödvändigtvis synas att spöet här används i korrigeringssyfte, då det kan vara känslan som avgör. Eller?

I så fall ser jag hellre att det ska vara en åldersgräns på spö, då man ser en hel del ponnyryttare som aldrig skulle ta sig runt banan utan sitt spö.

Själv har jag alltid spö när jag rider Tsunami, men det är i korrigeringssyfte, då hon är så stor och ibland blir riktigt dum. Det hra hjälpt mig många gånger, speciellt när hon bara girar iväg.

Men vad anser ni? Anser du dig veta hur man ska använda ett spö? Eller rider du helt utan spö? Please, tell me! Jag vill veta vad just du tycker och tänker! :)

Källa


Det går framåt!

Gud vad glad jag blev efter dagens besök hos sjukgymnasten. Iof blir man väl alltid glad av framsteg som tar en närmare någonting man saknar? Men det går verkligen framåt nu!

Jag har fått massa styrketräningsövningar till mitt knä, samt att jag ska börja cykla och stå på balansplatta, allt detta en gång om dagen ett tag framöver. Det känns så bra, för då vet jag verkligen att jag snart kan rida igen, och just nu jobbar jag på nya, högre mål inför nästa år! :)

Jag är motiverad till 1000 nu när jag varit hemma under helgen och träffat mina hästar och diskuterat min framtid med mamma och Micke. Så nu satan!

Många bilder på Kungen dessa dagar...


Löshoppning på schemat

God morgon allihopa! :)

Så mycket blev det utav min sovmorgon idag (ingen alls), för idag har jag fullt upp! Ska iväg upp till grannen och löshoppa Marias unghäst Figo. Figo är en tvååring efter Friendship, som är ämnad till dressyr. Förhoppningsvis ska jag och Erica visa honom tillsammans till våren på treårs.

Sen blir det hem, ut och ta lite kort, och vidare in till stan. Där ska jag leta skor och träffa papps en sväng. Så måste förvarna om att det kan bli ganska usel uppdatering även idag, och det ber jag om ursäkt för! ;)


Efter två månaders hårt jobb med linarbete och riden med inspänning (longeringsinspänning eller halsförlängare) började det bli en häst utav Tsunamin. :)


Hemma ♥

Det är så underbart att vara hemma! Sitter nu och installerar allt som behövs till den nyta stationära datorn, surt att jag inte har tillgång till något photoshop...

Det första jag gjorde när jag kom hem igår var såjklart att gå in och pussa på mina sötnosar (Tsunami, Campari och Natalja stod högst på den listan), shit vad jag saknar att kunna rida! Bara att ha en häst att gå till varje dag, mysa, rykta, fixa och helt enkelt koppla av!
Det är vad hästar och att vara i stallet är för mig, riktig avkoppling. Jag möts ofta av personer som inte förstår hur jag kan ta så lång tid på mig i stallet.

Eller vad säger ni? Skyndar ni er hem för att göra annat, eller lägger ni gärna extra tid i stallet bara för att vara? :)



Julklapp

Vad önskar ni er i julklapp?

Jag har inte någon lång önskelista i år. Men 2 saker jag vet att jag önskar mig (även om jag kanske inte kan få dem...)


Bruna parlantistövlar

Canon eos 550 eller 60d

Första dagarna

Fortsätter att dokumentera min efter-operationsdagbok för de som är intresserade :)

Dag 1
Vaknade tidigt, när Micke gick upp, runt 06.00. Bytte då is runt knäet igen. Somnade snart om och vaknade vid 10.00, när mamma och micke varit ute och fixat stallet. Hoppade runt på kryckorna i huset, åt frukost, en rostad macka.
Gjorde lite övningar. Sträckte benet, lyfte på benet och vickade med tårna, som det stod i mitt häfte att jag skulle göra. Att böja det var riktigt svårt.

Vi två kom Sara ut och linade Tsunami åt mig. Hon hade fått stå under torsdagen och var heeeelt crazy! Så jag drog på mig jackan, tog kryckorna och skuttade ner till ridbanan. Där satte jag mig och kollade på min skrutt, som lyssnade så fort jag skällde lite på henne när hon blev för mycket.

Resten av dagen satt jag vid datorn, vickade på mina tår mest hela tiden, tog lite smärtstillande, mest i förebyggande syfte, kände ingen större smärta om jag ska vara riktigt ärlig.

Gjorde rehabövningarna några gånger till under dagen och snart sov jag igen.

Dag 2
Hade jag tid hos frisören under förmiddagen, det var bara att äta frukost, och åka iväg. Där la jag i en ny toning, bara för att känna på, blev dock lite väl mörkt.

Knät var fint, dock kliade bandaget som satan! När jag kom hem var det mat, isbyte och rehabövningar. Var lite trött efter dagens runda inne i vår lilla "by" så resten av dagen läste jag och såg på serier på datorn. Knät kändes bra, började dock klia en del!

Stapplade några steg inne i badrummet utan kryckor, gick bra.

Övningarna gick att göra utan smärta.



Dag 3
Denna dag släppte jag för första gången kryckorna. Detta när jag åkte hem till pappa. Tycker det är så klumpigt med kryckor, så det kändes så onödigt när jag ändå kunde ta mig fram hyfsat utan kryckor.

Shoppade även loss lite, köpte lite nya linnen, snygg kofta och gammelrosa mössa + vantar från glitter. Packade allting som skulle med till Plönninge, kändes så konstigt att inte packa ner ridgarderoben (ca 2 väskor...) utan bara vardagskläder! :O

Tog bara två citodon denna dag tror jag, morgon plus kväll. Rehabövningarna gick utan problem.


Film från Lag SM


Sista lektionen

Sitter nu på dagens sista lektion, Mikrobiologi. Vi har under föregånende lektion gjort en labb med en antibiotikastjärna, och idag undersöker vi resultaten. Riktigt intressant att se vilka bekterier som är resistenta (inte påverkas utav) mot vilken antibiotika.

Bjuder på en bild på mig, Victoria och våra stjärnor! :)

Helseriösa här, hehe. Ser ni någon skillnad på min hårfärg? ;)



Planer...

Yep, nu känner jag mig duktig och har fixat lite. Jag orkar verkligen inte med bloggens design, den bråkar ju bara med mig! Därför kan jag med glädje meddela att vi kommer få en ny, supersnygg design och header under jullovet, när en vän till mig fixar detta. Tills vidare får ni överleva denna design (en del av er ser den lila, andra ser den gröna).

This makes me really happy! Hon är grym, och det blir kul att få ha hennes design på vår blogg.

Nu ska jag dock fortsätta här, har fortfarande lektioner ju, slutar inte förän 14.00 idag. Bussen hem går 14.10 och tåget går kl. 15.03, och jag är hemma 19.41. Yaaaay! :D Massa foton på min nya lilla hest kommer till helgen alltså! :)

Vad händer i helgen då? Någon som har tävling på schemat?

Falsterbo horse show!

Redan nu kan ni se till att säkra platser till Falsterbo nästa sommar. Idag släpps nämligen biljetterna!

Falsterbo är en riktig hästfest, där man hela dagarna går ute och kollar på fina hästar och kollar på mässan. På kvällarna är det fest för dem som har åldern inne, den största hästfesten under året. Där blandas både hästmänniskor och "vanliga" människor för att festa.

Det brukar vara härliga hästshower, klasser för både ponny och häst, både hoppning, dressyr och fälttävlan. Där finns någonting för alla!

Köp biljett här

Meet ya there?


Hej & Hejdå!

Nu är vi nästan klara med Engelska lektionen, snart ska jag äta luch på skolan med flickorna och sen köra direkt till tågstationen. Tåget går kl 13.00, och planet lämnar Köpenhamn kl 17.25!
Det ska bli så härligt att träffa alla mina vänner igen! Och lite släkt såklart;)

Jag har inget internet där, så det blir ingen uppdatering från min sida, Fanny kommer säkert att underhålla er!

Hade bra!

A stormy day

En dag innan vi åkte på praktik tog Victoria lite kort på Tsunami och mig. Det var riktigt dåligt väder, och Tsunami hade vilat dagen innan. Ena bilden ser ni i den nya headern. Tänkte lägga in några bildexempel, så får ni bestämma om ni vill se fler! :)







Vill ni se fler..? Känns onödigt att lägga upp massa bilder om det inte känns intressant för er! ;)

Ovisade bilder

Nu när vi har varit borta ett tag, så har jag inte lagt ut några bilder.
Tänkte visa er några bilder från Lag SM i Tågarp. (Jag red individuellt) Såsmåningom kommer jag nog att berätta om Tågarp, helt klart bästa tävlingen i år för min och Lesinos del. Så nöjd!

 

 





Filmerna kommer också! :)

RSS 2.0