Träning

Handen på hjärtat, hur ofta tränar du dig själv?

Det är inte bara hästen som behöver tränas. För att kunna utvecklas som ryttare måste man själv hålla efter sin kropp. Självklart är det upp till var och en hur noga man är med sin egen träning, men jag kan säga så mycket som att, bara ridning räcker inte.

Det optimala är att lägga in några träningspass för sig själv åtminstone ett par dagar i veckan. Rider du inte så ofta är det lämpligt att lägga in träningsdagarna då du inte rider. Rider du varje dag kan man försöka klämma in någon extra fysisk aktivitet kanske varannan dag.

Men hur ska man hinna?
Man måste inte lägga en hel timme per gång. Man kan lägga in lätta små övningar när man hinner. Lämpligt är att träna lite innan man ändå ska in i duschen, kanske 20 min, ngt sådant. Det lilla gör skillnad, så länge det görs kontinuerligt!

Några lätta övningar att göra

Höftlyft, görs långsamt och noga. Se till att verkligen sträcka ut rygg och säte. Ni ser på bilden nedan hur långt ni kan gå. När det inte känns lika mycket och styrkan är bättre kan man hålle en tyngd vid nedre delen utav magen.  Det måste inte vara en speciell tyngd, ett paket socker skulle gå lika bra.

Tränar rygg, rumpa, baksida lår. Lägger man till att sträcka på tårna tar det även vid vaderna. Superövning!


Plankan
Ligg på magen på en träningsmatta och res hela kroppen i en rak linje så att kroppstyngden vilar på tårna och armbågarna. Håll upp höften och håll ryggen rak. Spänn magmusklerna men se till att andas normalt. Håll denna position för önskat antal sekunder och återgå sedan till liggande position och upprepa.

Var noga med att inte svanka eller fuska i denna övning, då kommer du få svårt att andas och får inte ut det du ska av övningarna!

Övning som tar mycket på rygg och magmuskler


Utfallssteg
Lätt att lägga in när du går hem från stallet!
Denna övning gjorde jag mycket i min första rehab utav knät. Har du knäproblem bör du inte göra stegen till max, fortsätter det göra ont - skippa övningen.

Du börjar i utgångspostionen, som första bild. Ta sedan ett steg framåt med ena benet, "utfallet", tills det knä på benet du står kvar med nästan nuddar golvet. Återgå då till ursprungsposition. Gör samma sak med nästa ben.

Tränar benen i helhet samt sätesmusklerna. Perfekt övning för oss ryttare.. ;)


Våga pressa dig själv. Vanligt brukar vara 10-15 reps och kanske 3 set, men man kan hellre minska på antalet reps och oka seten. Då känns det inte lika jobbigt psykiskt sett. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0